Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова - настоящият председател на БСП

По време на напрегнатото заседание на Националния конгрес на БСП, председателят на ПЕС Сергей Станишев нападна остро ръководството на партията.

„Отказахме ли се? Защо за последните три години БСП не е припозната за алтернатива?”, попита от трибуната Сергей Станишев

Припомняме, че преди Националния съвет 50 социалисти поискаха истината за резултатите от Местни избори 2019 и оставка на ръководството на партията.

„Най тревожни за мен са мненията на експерти от вечерта на изборите, че БСП вече е средна сила. Местните избори преминаха без национална кампания, 265 пехливански войни. През 2011 г. имаше тежки условия, 2013 – европейска фирма извърши паралелно преброяване . А сега? Нищо. Нашите кандидати останаха без гръб и рамо”, продължи с въпросите си лидерът на ПЕС.

И добави:

„Как ще борим ГЕРБ като прилагаме техните похвати вътре в партията. Защото се чу – който не му харесва да си ходи. Основна отговорност е на ръководството. София показа, че има нагласа за нови проекти. Има огромен риск за БСП , ако не станем център на тази енергия”.

Според думите му ПЕС винаги се е ангажирала с кампаниите на БСП, когато е поискана подкрепа.

Калоян Паргов, лидер на софийската партийна организация, каза, че не са липсвали удари под кръста и преди и по време и след изборите .

„Говори се със злоба и омраза. Ако всичко това се задълбочи ще ни погуби. Съгласие е нужно, а не съглашателство. Чистки и прочиствания не ни прилягат”, отбеляза той.

Според Валери Жаблянов обновлението до сега в БСП е довело до разцепление.

„Вие водите курс на поражение на партията, която не може да издига кандидати. Извън БСП съществува политическа реалност, наречена младото поколение на България. И това най-ясно личи при резултата от изборите в София,“ коментира Жаблянов.

След като изслуша повечето от ораторите, включително и алтернативния анализ на 50-те социалисти, които й поискаха оставката, Корнелия Нинова отхвърли категорично обвиненията в авторитарен стил, които отправи към нея бившият лидер на партията Сергей Станишев, който констатира, че БСП се е превърнала в авторитарна партия.

„Можете ли да ми дадете поне един пример за това? Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост?“, контрира Нинова лидера на ПЕС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!