Внесените в Националния съвет за тристранно сътрудничество предложения от КНСБ и останалите социални партньори за нови мерки със социална и икономическа насоченост ще бъдат събрани в общ пакет след Великден. Дотогава страните ще дадат становища по всички предложения, за да се прецени по кои има съгласие и къде се разминават вижданията. В края на месеца предложенията ще бъдат обсъдени на среща с правителството.

На заседанието си днес тристранният съвет взе решение за повишаване цената на нощния труд от 1 януари 2021 г. Той ще е 0,15% от минималната работна заплата и не по-малко от 1 лев на час при 0,25 лв. в момента.

Приети бяха промени в постановлението за прилагане на мярката 60:40. Премахнат бе срокът от 21 април, който бе фиксиран досега като краен за подаване на документи за кандидатстване.

 

От мярката ще се възползват работодателите, подали заявления до влизането в сила на постановлението. Изплащаната от държавата компенсация ще бъде 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., както и от осигуровките. При преустановяване на работа работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на служителите си и дължимите осигуровки за съответния месец.

Мярката 60/40 не е подкрепена само от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България предлага за кандидатстване по мярката да е достатъчно удостоверяването на спад в приходите от продажбите и подаване на декларации за осигурените работници, като се посочва времето на заетост на всеки един.

От Българската стопанска камара посочват, че схемата 60/40 е единствената стартирала мярка за подкрепа на работодателите и работниците.

Двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, подкрепят мярката, но с уговорката, че има нужда от спешно допълнение с работещи икономически мерки

Сред секторите, предоставящи образователни услуги, които могат да получат подкрепа, се добавят частни центрове за предучилищно образование, частни детски градини и училища и школи за подготовка на водачи на моторни превозни средства. Всички предприятия от градския транспорт също ще могат да се възползват от схемата. Субсидиите, които получават, няма да са пречка да кандидатстват за подкрепа.

На ротационен принцип президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев бяха избрани за зам.-председатели на НСТС.

Предложенията на конфедерацията за допълнителна подкрепа на засегнатите от кризата социални групи бяха обсъдени и на среща днес сутринта при премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов, и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Изразена бе подкрепа за взетите до момента мерки и бяха изразени мнения за подготвянето на бъдещи такива. Получена бе принципна нагласа да се разгледа в детайли предложението на КНСБ да се повиши минималното обезщетение за безработица. В момента то е 9 лв. на ден, а конфедерацията предлага да стане 17 лв. или трайно да се установи на 60 на сто минималната работна заплата.

Ще бъде разгледано и предложението на КНСБ да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава само минимално обезщетение за 4 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!