Боряна Димитрова
На снимката: Боряна Димитрова

Всички партии играят на „Черен Петър“, като внимават да не остане в тях тази карта. Свидетели сме на една виртуозност в упражнението от някой друг да зависи какво ще се случи. Политическите сили практикуват стратегия, която трябва да ги оневини за това, че не е създадено правителство. Това заяви  Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

Според нея вероятността за кабинет с третия мандат е нищожна – около 10 процента. Тя припомни, че още преди връчването на първия мандат всички коментари са били насочени към това, какво ще стане с третия.

„Минимални са шансовете това Народно събрание да излъчи кабинет, което е за жалост, защото в ситуация на толкова безпрецедентни кризи България толкова време да бъде без редовно правителство, говори за доста сериозна криза на политическата система“, коментира социологът пред БНР. По думите й независимо на коя партия ще бъде връчен третият мандат, шансовете за кабинет не биха били големи.

Боряна Димитрова прогнозира, че Румен Радев може да връчи последния мандат на БСП или на „Български възход“. По думите й причината е, че те в най-малка степен биха създали проблеми пред политическата стратегия и присъствие на президента в политическата карта на страната.

Димитрова посочи, че всички партии вече сериозно калкулират каква би била стратегията им за предстоящите през есента местни избори, които са много важни за тях.

„Местните избори могат да са този ключ, който за започне да пренарежда политическия пъзел, т.е промените да дойдат не от национални избори, а от местните“, смята тя.

Според нея предстоят предсрочни избори в края на март или началото на април и има  много голяма доза вероятност и следващият парламент да има малки шансове за правителство.

„Много е вероятно да имаме още едни избори около или след местните, които да са на база на евентуално преначертаната политическа карта на България“, коментира Димитрова.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук