Най-новите социологически проучвания във Франция показват, че само няколко процентни пункта разделят четиримата основни кандидати на президентските избори в страната. Резултатите правят вота един от най-непредсказуемите в последните десетилетия.

Изследването е на института „Опиниънуей-Опри” и е поръчано от ежедневника „Лез Еко” и „Радио Класик”. То дава 23% за центриста Еманюел Макрон на първия тур на изборите, който ще се проведе в неделя. Той е следван от националистката Марин льо Пен с 22% и консерваторът Франсоа Фийон с 20%.

Резултатите са много близки едни до други и те могат да се дължат на статистическа грешка, така че не се знае какво ще се случи. Може да бъдат объркани плановете на двамата фаворити за класиране на балотаж – Макрон и Льо Пен, които трябва да съберат допълнителна подкрепа за втория тур на 7 май, за да разчитат на краен успех.

Социолозите са категорични, че Льо Пен ще се класира за балотажа, но въпреки това те са скептично настроени, че тя ще победи.

В същото време френските потенциални първи дами също са обект на медийно  внимание по време на кампанията. Пенелопе Фийон например бе поставена под светлината на прожекторите, когато местен вестник публикува твърдения през месец януари, че е прекарала години докато получава заплата като парламентарен сътрудник на съпруга си.

Съпругата на един от другите водещи кандидати за президент, Емануел Макрон, е водеща новина по напълно различни причини. Бриджит Троньо е с 20 години по-възрастна от своя съпруг. Според различни експерти, именно тя го е тласнала към президентските му амбиции, въпреки, че не заема официална роля в екипа на кампанията му.

Какво обаче ще се случи, ако изборите бъдат спечелени от Марин льо Пен? Тя има връзка с политика Луи Алио. Кой ще застане гордо до бъдещия президент на Франция обаче, все още не е ясно. Но изниква въпросът: как ще наричат Луи Алио, ако Льо Пен спечели изборите?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук