Жители на созополското село Атия проведоха протестен митинг срещу изграждането на площадка за съхранение на опасни битови отпадъци. Протестиращите се събраха на пешеходната пътека след разклона на главния път за Созопол, като близо час и половина не пропускаха автомобили да минават, докато очакваха екоминистъра да пристигне при тях.

С възгласи „Искаме природа, не искаме боклуци!“ и „Вън боклуците от двора“ протестиращите затвориха пътя от разклона към Атия. В 11.30 горещата точка се премести на площадката за отпадъци, където министър Нено Димов вече беше пристигнал по друг, обиколен път, а протестиращите го обвиниха, че се е скрил от тях.  Той каза, че не може да каже колко би струвало преместването на площадката на друг терен.

„Не мога да отговоря на този въпрос, изграждането ѝ струва малко под два милиона. Но тя е построена тук, защото Община Созопол е посочила тази площадка като място, с което е кандидатствала по българо-швейцарската програма. При всички положения тази площадка е одобрена, минала е през съответните процедури и ако Община Созопол не желае да премести тази площадка, тя ще започне да функционира”, коментира министърът.

Димов заяви, че това, което е направено тук, е по най-високите швейцарски стандарти, финансира се по българо-швейцарската програма и самото швейцарско правителство го контролира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!