Няколко змии са единственият признак на живот в опожарената част от Амазония, заключи репортер на „Ройтерс“ след измиване на 10 километра овъглена тропическа гора в щата Рондония в събота (24 август).

Шест щата в бразилския регион Амазония поискаха военна помощ за борба с рекордни пожари, които се разрастват през тропическите гори, провокирайки международен протест заради централната роля на Амазонка в борбата срещу глобалното затопляне.

Щатите Пара, Рондония, Рораима, Токантин, Акре и Мато Гросо, поискаха военна подкрепа, според говорител на кабинета на президента, ден преди президентът Жаир Болсонаро да разреши на военните да се намесят.

Амазонка има най-голямата тропическа гора в света и нейната защита се разглежда като жизненоважна за борбата с изменението на климата поради огромните количества въглероден диоксид, който усвоява.

Фермерът Клаудио Нунес каза пред Ройтерс, че семейството на съседа му е загинало при опит да гаси пламъците.

„Журанди (съседът) има 100 глави добитък и няма трева. Почти цялото семейство загина при опит да гаси пожарите. Тук никой не се е появил, само екологичният агент, който ни глобява“, каза фермерът.

 

Природозащитниците заявиха, че земеделските производители, чистили земи за пасища, са отговорни за стихията при пожарите.

Болсонаро разгневи критиците в сряда, когато обвини неправителствените организации, че изгарят тропическите гори на Амазонка, за да навредят на неговото правителство. Но в четвъртък (22 август) той призна за първи път, че земеделските стопани могат да се окажат замесени в пожари в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!