Борис Бонев
Снимка: Скрийншот БиТиВи

Общинският съветник Борис Бонев изнесе нови данни относно скандалната обществена поръчка за уличното осветление в София. Според данните изнесени от „Спаси София“, договорите подписани от Столичната община (СО), допускат буквално източването на милиони заради огромни разлики в цените.

Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени.

“Тази теза означава, че търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом Общината самата си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като Общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите.” – категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

Вчера той показа, че една от фирмите, които отговарят за изграждането и поддържането на лампите в София – „Лог Сиберия“, иска по 5755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, за която тя отговаря. Докато от другата страна на улицата другата фирма, отговаряща за същата дейност – „Улично осветление“, взима по 1587 лв. за същото.

"Спаси София" улично осветление
Снимка: „Спаси София“

Днес Бонев изчисли, че с отделения бюджет за инвестиции в северната част на София „Лог Сиберия“ може да изгради само 1043 броя нови лампи, докато със същите пари в южната част на града „Улично осветление“ ще може да постави 3781 броя нови лампи до края на срока на договора.

„Първото и най-фрапиращо нещо са огромните разлики в цените между двете фирми. Те са между 3 и 77 пъти, като няма логично обяснение за тях. Говорим за едни и същи по вид и по технически изисквания материали и строително – монтажни работи. Именно това води до абсурдната ситуация, в която едно осветително тяло в един район и същото осветително тяло в друг район са с огромна разлика в цената“, обясни пред журналисти Бонев.

По-евтината лампа е на световно известен производител, а по-скъпата е на гръцка фирма, която дори няма интернет сайт, съобщи Бонев. Според него столична община не е направила минимално усилие да направи пазарно проучване на цените и да види кое колко струва.

"Спаси София" улично осветление
Снимка: „Спаси София“

По повод твърдението на зам. кмета по транспорта Кристиян Кръстев, че част от разликите между цените на двете фирми били намалени след проведена анексация по договора, Бонев е изчислил, че намалението е едва 11%.

„Наистина след като е подписан договора, кметът по транспорта е подписал 3 анекса за намаляване на цените, но само за 16 от 190 позиции. С други думи, разликите отново остават в пъти“, изтъкна общинският съветник.

“Тъй като вече втори ден обществото не получава никакви разумни отговори от управляващите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността само увеличава съмнението, че такива практики се толерират от най-високо ниво!” – категоричен е Бонев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук