Снимка: Скрийншот БиТиВи

Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, алармира общинският съветник Борис Бонев. Неговата организация „Спаси София“ разследва обществена поръчка за уличното осветление от СО на стойност 73 милиона лева. Разследване показа, че има цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, стана ясно от участието му в БиТиВи.

Има разминаване в цените между двете фирми, които са спечелили обществената поръчка. В една от фирмите средната работна заплата е от 7000 лева, което е почти заплатата на премиера на страната. Договорите са подписани и са влезли в сила“, обясни Бонев.

По думите му в обществената поръчка столицата е разделена на четири части, като те са спечелени от две фирми – по две части на фирма.

„Говорим за едни и същи лампи, не различни. В северна София една лампа ще струва 5755 лева, а в южна София – 1587 лева“, каза Бонев.

Той даде и фрапиращ пример – границата между зоните на двете фирми е между Президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм „Дондуков 2“ лампите струват 1578 лева, а от страната на „Дондуков 1“ – същите лампи струват 5755 лева за лампа.

Бонев акцентира, че с екипа му е направил експеримент да закупи елементите от лампите от избран магазин. Общо петте артикула са на стойност 139,7 лева, а за същите неща СО плаща 910 лева.

Освен това в договора на по-скъпата фирма е поставена средна работна заплата за служителите от 40 лева на час или 7000 лева на месец. Общинският съветник призова за оставка на заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който е подписал тези договори.

Заместник-кметът по транспорта отрече обвиненията

Заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев отрече обвиненията. По негови думи фрапиращата разлика се получава заради специфика при ценообразуването, а в същото време двете фирми са специализирали в различни неща. Едната е за основен ремонт, а другата – за поддръжка.

Що се отнася до високите заплати във въпросните фирми, Кръствен обясни, че това е политика на работодателя, а не на Столична община.

Кирил Петков: Трябва ни Антикорупционна комисия с разследващи функции

След информацията, премиерът реагита с пост в социалната мрежа „Фейсбук“. Той беше категоричен, че в понеделник ще разпореди проверка.

„Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв, а от другата страна на същата улица струва 5755 лв, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет!

Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт….

Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!“ написа той. 

Фандъкова ще прави проверка

След изнасянето на фрапиращите данни „Вътрешен одит“ на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София“, по заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В обхвата на проверка ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

Факт е, че в последните години от управлението на ГЕРБ в общината, скандалните разкрития за нередности станаха почти ежеднение, а „ремонт на ремонта“ е нарицателно за управлението на Фандъкова. На този фон остава въпросът кой всъщност е одобрил тези договори, защо и как. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук