Гергин Борисов,
на снимката: Гергин Борисов от "Спаси София"

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг активистът от „Спаси София” Гергин Борисов коментира започналите протести на служителите в градския транспорт в София. Той отчете лошите условия на труд, в които тези хора работят години наред и липсата на действия от страна на властите.

Борисов заяви, че Столична община отделя прекалено малък процент от бюджета си за транспорт, което не е присъщо за европейските столици. Това според него е причината градският ни транспорт да е в криза.

„Г-жа Екатерина Йорданова се похвали, че са увеличили бюджета за транспорт. Той възлиза на една много малка част от това, което един град трябва да инвестира. Един град като Прага, който е сходен по население с малко по-висок бюджет, но спрямо стандарта им на живот не е по-различен, той заделя 25% от бюджета си за транспорт. А ние заделяме около 6%. Независимо какво се случва и независимо от това до какво решение ще се стигне, градският транспорт продължава да е в криза. Той е в криза, защото транспортната политика на общината през годините се доказа като абсолютен провал.”

6 млн. лева ще са необходими за 25-процентно увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт, изчисляват от „Спаси София”.

Според организацията само с остатъка от миналогодишния бюджет на столицата, който е в размер на над 200 млн. лева, могат да бъдат изпълнени всички искания на протестиращите.

Цялото интервю с Гергин Борисов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!