Шест героини, всяка от които крепи на крехките си рамене своя необикновен свят, изпълнен със самота, заедност, любов и замлъкнали, заседнали в гърлото спомени и мечти… Всяка мъкне стигмите на разполовените биографии, любовните копнежи, семейните разриви, социалните си роли и професионалните си успехи като непосилни раници… Спектакълът „БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ“, чиято премиера е предвидена за 17 и 18 април, разказва историята на шест героини. Автор на пиесата, която ще бъде представена на Сцена на Сцена „Апостол Карамитев“, е драматургът в Народния театър Мирела Димитрова, а режисьор е Катя Петрова.

В ролята на шесте героини влизат актрисите Мария Каварджикова, Ана Пападополу, Илиана Коджабашева, Вяра Табакова, Параскева Джукелова и Ирина Митева.

„БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ“ е вторият спектакъл в Народния театър, който носи подписа на поетесата Мирела Иванова, драматург на Народния театър. През лятото тя създаде лиричния колаж „О, ти, която и да си…“, посветен на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, представление, което се играе с голям успех на сцената на театъра.

„Пиесата на Мирела Иванова е за трудното разбирателство между майката, известна актриса, и дъщерите й, всяка по свой начин е и надарена, и ограбена от живота. Битието им е заплетено в един общ възел. Въпреки всичко, което ги свързва, между тях има огромна емоционална пропаст. Около кръглата маса на рожденния ден на малката двадесетгодишна дъщеря е събран целият лагер на противоподействие. Премълчаният гняв, заключените чувства избухват с пълна сила. Децата са безпощадни. Порасналите момичета раздават правосъдие – укори към майката, съвети, компетентни мнения. Случило се е нещо непоправимо. Дали не е дискредитиран идола на майката? Свидетели сме на страстни словестни спорове за смисъла и начина на живот, за нравствените ценности, за възпитанието.

Това е една история за човешката самота и уязвимост, за болезнената потребност от обич и топлина, за крещящата нужда от близост в едно изпълнено с напрежение консуматорско общество. Гореща пиеса, в която е синтезирана много енергия, неизличима горчивина, но и хумор, смях, абсурдни ситуации“, казва режисьорката Катя Петрова.

„През годините у мен се скупчиха толкова много събития, съдби, споделени разкази от близки или непознати, видяно, чуто, преживяно, струпа се толкова свръхсгъстено човешко време, че бе невъзможно да не го разкажа, изкрещя или възпея, да не го овладея или запомня през своя опит. От поезията се научих на трепетно търпение и ненасилие към думите: понякога с години нося стих, метафора или изречение, забито като болезнен гвоздей в съзнанието ми, докато се появи знак, който да призове автентичния жанр, за да се преизпълня с неотменимото неспокойствие на писането. Стихотворенията се създават по един начин, разказите по друг, пиесите – по трети. С множество настойчиви гласове, които не спират да говорят в теб, особено в сумрака на зазоряването. Стига нещо или някой да ги отключи. „Бележките под линия“ е моят личен прочит на сложното ни и интересно време, с всичката му недоизказаност, необясними личностни счупвания и зараствания накриво, с безмерните му олюлявания между възторга и нихилизма, между плача и смеха. Моята лична възхвала към жените, които с възхитително въображение и жилав стоицизъм изнесоха върху раменете си непосилието на живота и останаха изправени. Моят личен принос към веселия ужас на съществуването.“

Мирела Иванова, авторка на пиесата и драматург в Народния театър

Следващите дати за постановката са 25 април, 4, 21 и 27 май и 3 юни. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/belezhkite-pod-liniya.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!