русия дипломати

Русия ще изгони 10 американски дипломати от страната. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Външното министерство на Русия публикува и имената на 8 американските служители, на които е забранено да влизат в Руската федерация. Между тях са директорът на Съвета по вътрешна политика Сюзън Райс и бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Русия забранява влизането в страната и на директора на националното разузнаване, секретаря по вътрешната сигурност и директора на Федералното бюро на затворите на САЩ.

Ако „обменът на любезности“ със САЩ продължи, Русия ще поиска от американската страна да намали броя на дипломатите на руска територия със 150 души. Това съобщи на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

Руската федерация стартира и процедура по прекратяване на практиката за наемане на граждани на Русия и трети страни в американските дипломатически мисии в страната, каза още той.

Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в дипломатическата мисия на САЩ в Русия.

Руската федерация реагира положително на идеята за среща на върха със САЩ, като в момента разглежда аспектите, съобщи още външният министър.

По повод обвиненията на САЩ относно предполагаеми плащания от Руската федерация на талибаните за убийства на американски военни, според Лавров това са „спекулации и фобии“.

Русия и полските дипломати

По-рано полското външно министерство съобщи, че трима служители на руското посолство в Полша са обявени за персона нон грата. Министерството заяви, че основа за такова решение е „нарушаването на условията на дипломатически статут от тези лица и провеждането на дейност в ущърб на Република Полша“.

След като това стана ясно, Русия заяви, че като ответна мярка ще изгони петима полски дипломати в реципрочен ход.

„Забелязахме бързината, с която Варшава се включи в играта на американската администрация, изисквайки напускането на трима руски дипломати“, се казва в изявлението на руското външно министерство. „В замяна петима полски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!