Паметник на Съветската армия

Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента, съобщи БНТ.

Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид).

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

Подобен монумент няма никъде в Европа

Повече от 20 години у нас се води спор за печалния паметник на несъществуващата вече Съветска армия. Той стои на възможно най-натрапчивото място в София и е едно от първите неща, които виждат както децата ни, така и чуждестранните посетители на града.

България е единствена държава с паметник на окупационна армия, а мнозинството софиянци са съгласни с отстраняването му.

Припомняме, че усилията за демонтирането на Паметника на съветската армия, се засилиха след началото на военната офанзива на Русия в Украйна. Станаха по-интензивни и протестите на привържениците на Украйна пред паметника, наричан от тях с алтернативното име МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), а също и действията на защита на паметника от страна на поддръжници на Русия.

Демонтирането на паметници в страните от Европа, свързани със СССР, зачести след руската инвазия в Украйна.

Трибуна за изразяване на недоволството на хората

Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е използван като основа за рисуване на графити с най-различна политическа тематика. Наричани от някои вандалски прояви, те често са израз на общественото недоволство относно определени събития и действия, в които е намесена Русия или бившият вече Съветски съюз. Особена популярност придобиват няколко арт интервенции с обществени и политически послания, направени от 2011 г. насам.

Вижте по-интересните от тях ТУК:

В основата на този казус стои проблемът с националното ни достойнство. Трудно е да обясним на децата си, защо в другите държави централните паметници са на техните най-важни царе и революционери, а у нас най-важните паметници са на една чужда армия, която безцеремонно окупира България, и принадлежи на една империя, която вече така или иначе се разпадна. Става дума за Съветския съюз. Подобен паметник няма място в централната част на столицата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук