„Бях в Брюксел и има голям шанс през декември нещата да се обърнат за Шенген. Ако продължи конструктивно диалогът, може и да имаме добра новина, но това го казвам само предварително“. Това каза в кулоарите на НС Кирил Петков.

Във връзка с исканата оставка на министъра на здравеопазването Христо Хинков, Петков заяви:

„Нещата трябва да се случват институционално. Има някакви критики към министъра – изслушват го в Комисия. Всяко решение за уволнение или назначение на министър е при акад. Денков и Мария Габриел. Важно е да се спазва разделението на властите“.

Петков беше категоричен, че в обединението на ПП-ДБ всяко решение се взема, след като е обсъдено от всички лидери.

Според него не само „Пирогов“, а всички държавни болници трябва да минат през проверка.

„Връщаме се към институционалността, връщаме се към процедурите. Нещата няма да се случват с телефонен разговор“, каза още Петков.

Относно дерогацията, той посочи:

„Тя трябва да бъде прекъсната на 1 март 2024 г. българската държава трябва да е готова с екип, който да може да бъде в готовност, ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. Много е важно за българските граждани договорите, които се случват, които са с неруски петрол, да не дигнат цената на бензиностанциите. И тук призовавам колегите от ГЕРБ да не преговаряме тази тема на всеки две седмици. Имаше ясна договорка, че датата е 1 март“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков поряза твърденията, лансирани ден по-рано от шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която намекна, че ДПС ще получат 1/3 от позициите в държавните регулатори.

„Нека се фокусираме върху бюджета и конституцията. Всички задачи не може да решим наведнъж. Нека приоритизираме. Сега бюджетът и конституцията, след това в посока регулатори. Там ще бъде много сложно“ , обърна се Петков към (не)коалиционните партньори.

„Виждам анонси да се опитват да преговарят през медиите. Няма договорка с по една трета. Това не е така. Там ще се седне, ще има отделен разговор. Ние ще отстояваме, видяхте какво направихме с НЗОК. Котки в чувал няма да допуснем в тия регулатори. Нещата ще се движат по ясен и систематичен начин“, зарече се той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук