робърт мълър

Специалният прокурор Робърт Мълър се е съгласил да даде показания за доклада си за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година, съобщи Комисията по разузнаване. Това ще се случи на 17 юли.

„Русия атакува нашата демокрация, за да помогне на Тръмп да спечели. Тръмп приветства и използва тази помощ. Както Мълър каза, това засяга всеки американец. Сега, всеки американец ще може да го чуе директно от Мълър“, написа в Туитър председателят на Комисията Адам Шиф.

Това ще е първото публично изявление на Мълър от назначаването му за специален прокурор, като се изключи краткото изявление за пресата преди месец.

В продължение на две години той разследваше съмненията за руска намеса в изборите в САЩ, които Москва отрича. Разследването приключи през април, а той предаде доклада си на министъра на правосъдието.

В документа са посочени редица контакти между членове на предизборния щаб на Тръмп и руснаци, свързани с правителството, както и доказателства, че на няколко пъти президентът се е опитал да попречи на разследването.

Демократите обаче се оказаха разделени по въпроса дали да започнат процедура по импийчмънт срещу президента от Републиканската партия, но се опасяваха, че страната не е наясно със съдържанието на доклада на Мълър, заради което настоява водещи фигури в разследването да свидетелстват публично за заключенията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!