ф-35

Американският представител в НАТО обяви, че Турция ще загуби изтребителите F-35, ако финализира сделката с Русия.

Вашингтон и съюзниците в НАТО призоваха Анкара да не инсталира руските противоракетни системи С-400, като предупреди, че в противен случай САЩ ще попречат на турските военновъздушни сили да летят на самолетите F-35.

САЩ посочиха, че въвеждането на С-400 ще позволи на системата да научи как да разпознава F-35, които са конструирани така, че да избягват проследяването от вражеските радари и топлинните сензори. Вашингтон предупреди още, че ще има последствия, ако Турция финализира сделката.

„Всичко показва, че Русия ще достави системата на Турция и това ще има последствия. Ще има несъвместимост със системата на F-35, а ние не можем да засегнем или дестабилизираме F-35, ако имаме тази руска система в Алианса,” каза в Брюксел Кей Бейли Хътчисън, посланик на САЩ в НАТО.

Въпреки това, турският президент Реджеп Ердоган заяви във вторник, че Анкара ще продължи с покупката на С-400, независимо от опасенията на съюзниците.

„Надяваме се да започнем да получаваме системите С-400, които сме закупили от Русия следващия месец“, каза Ердоган пред членовете на своята партия в парламента. „Турция не е страна, която трябва да търси разрешение или да се поддава на натиск. С-400 са пряко свързани с нашия суверенитет и няма да се върнем назад. „

Съединените щати предложиха на Турция, която произвежда части от фюзелажа на F-35, по-скъпата система за противоракетна отбрана на Patriot.

Вашингтон също предупреди Анкара, че рискува американски санкции заради договора за противоракетните системи с Москва.

Министрите на отбраната на НАТО, които се събират на двудневна среща в Брюксел  не планират официално да повдигнат въпроса.

Турция преди това заяви, че ще предприеме необходимите мерки, за да избегне усложнения, и предложи да сформира съвместна работна група с Вашингтон, за да оцени проблема. Според Анкара, американските власти все още не са отговорили на предложението.

Очаква се Ердоган да обсъди въпроса с американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Япония по-късно тази седмица, а намирането на решение около С-400 ще бъде една от темите на разговора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!