ГЕРБ
На снимката: депутатът от БСП Антон Кутев
Антон Константинов Кутев е роден на 13 септември 1968 година в град София. Негов чичо е композиторът Филип Кутев. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут. В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.
Г-н Кутев е известен политик от Българската социалистическа партия. Народен представител и зам.-председател на парламентарната група „БСП за България“ в 44-то Народно събрание. Владее английски и руски език.

 

След изненадващото предложение на Веселин Марешки за организиране на референдум за излизана на България от НАТО, „Дебати.бг“ потърси г-н Кутев за коментар от гледната точка на БСП.

 

Веселин Марешки направи в Народното събрание предложение за референдум за излизане на България от НАТО. БСП се възпротиви на това. На официално ниво позицията на партията изглежда ясна. Има ли, обаче, прикрито раздвоение на мненията по този въпрос вътре в БСП?

По този въпрос в партията няма никакъв проблем. БСП много отдавна е приела евроатлантическото бъдеще на България и нека не забравяме, че поканата за НАТО бе при управление на БСП и влизането в ЕС бе при министър-председател и управление на БСП, така че няма никакви основания партията да бъде подозирана в някаква форма на действия срещу евроатлантическата интеграция.

БСП е една от българските партии, които в голяма степен симпатизират на Русия. Отношенията НАТО – Москва понастоящем са обтегнати. Как партията вижда България и балансирането на българската политика в контекста на тези отношения?

В този случай не мога да говоря от името на партията, защото тя си има международен секретар, а и решенията в нея се вземат по определен начин. По отношение на Русия имаме ясна позиция. Тя е, че България е част от НАТО и ЕС, и именно защото е така, ние, като европейска страна, трябва да поддържаме добри отношения с Русия от гледна точка на нашите икономически интереси. България има икономически интерес да работи с Русия и това по никакъв начин не противоречи на нейната евроатлантическа ориентация. Без да се поставя под съмнение евроатлантическата ориентация на БСП, ние трябва да се опитваме да направим така, щото руските туристи да идват в България, така че българските вина, консерви и други стоки да могат да пътуват за Русия и така, че цялата възможност на руската енергетика и суровини да може да ползва България. Ако успеем да направим това – упрявлявяме добре. Ако не успеем, сме се провалили в управлението, според мен.

Възможно ли е да се окажете пред тежък избор между евроатлантическите ценности и тази ваша позиция спрямо Русия?

За мен би било изключителна драма, ако се наложи да се прави избор между тези две неща, защото ако НАТО и ЕС носят мир, те имат смисъл. Когато те започнат да не носят мир, а обтегнатост, напрежение, и, не дай Боже, война, тогава и НАТО и ЕС просто губят бъдещето си. Нито един българин не е влязъл в НАТО, за да води война в Ирак, Иран, Афганистан или където и да било другаде. България влезе в НАТО с ясното съзнание, че това ще гарантира мира в нашата държава и че това е един военнополитически блок, който гарантира мира. Ако поставите този въпрос в България: „Очаквате ли от НАТО мир, или война?“, ще получите 99% отговор, че ние сме влезли тук, защото очакваме мир, а не война. Така че, в момента, в който някой български или европейси политик постави под съмнение дали НАТО и ЕС носят мир или война, според мен в този момент той ще обезсмисли напълно тези организации. Тези мотиви не са само български. Те са мотиви на участниците в НАТО и аз дълбоко не вярвам, че има държави, които са готови в 21 век да пращат момчетата си на бойни мисии с друга цел, освен да запазят териториите си или да запазят мира. Така че, доколкото НАТО е мироопазваща организация, нещата са наред. Ако някой си позволи да я направи друга, това ще е тежък удар за НАТО и личната ми прогноза е, че ще бъде краят на тази организация, поне в този й вид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук