Антоний Гълъбов
на снимката: Политологът доц. Антоний Гълъбов

След напускането на Цветан Цветанов от ръководството на ГЕРБ и реакциите по случая, „Дебати.бг“ потърси за коментар политолога доц. Антоний Гълъбов

Г-н Гълъбов, днес Валери Симеонов очерта възможна връзка между напускането от г-н Цветанов на всички партийни постове и неговата работа, която е отнела гласове от ДПС, т. е. това може да е станало под техен натиск.  Смятате ли, че такава връзка има?

Връзката не е пряка. Онова, което е важно да се има предвид, без съмнение е това, че г-н Цветанов успя да постигне добри резултати в общини, традиционно доминирани от ДПС. Тази непряка връзка се оформя от това, че всъщност фигурата на г-н Цветанов беше атакувана не заради това. Не смятам, че определящо е било отношението на ДПС, но в същото време нямам абсолютно никакво съмнение, че те си даваха ясна сметка, че г-н Цветанов успява да разколебае техни избиратели в традиционно доминирани от тях общини. Според мен връзката с оттеглянето му не е пряка, въпреки че в позицията на г-н Симеонов тя изглежда такава.

Неочаквано ли е решението на г-н Цветанов? След напускането на парламента и изборната победа изглеждаше, че нещата покрай него вървят към уталожване.

Аз смятах, че ще се стигне до подобен развой на събитията, най-малкото защото г-н Борисов промени самия дизайн на кампанията. Той не само пое отговорност за нейното успешно управление, но промени и дизайна. Всички познават стила на г-н Цветанов с този лъч, който  обикаляше страната. Сега  имахме кампания, която принципно се различаваше като начин на организиране.  Затова независимо от усилията на Цветанов  и това, което той е правил за ГЕРБ, ми се струваше, че нещата вървят по-скоро към пълното му оттегляне от ръководството на партията.

Това значи ли, че ГЕРБ ще промени стила на своите кампании, след като г-н Цветанов поне формално няма да участва в ръководенето им?

Изглежда, че е така. Изглежда, че промените продължават, и това не е зле.  Изразходването на една партия  във властта е много сериозно. Затова ако партия като ГЕРБ не се промени сама, ще й се наложи да го направи по трудния начин, както се наложи на БСП. Ако самата партия няма воля да се реформира, избирателите й показват, че така повече не може да продължава и се случва това, което се случва в БСП.

Един пример  –  за начина, по който функционираше парламентарното мнозинство при г-н Цветанов  и този, по който функционира сега. Г-жа Дариткова последователно продължи неговата линия , но в същото време промени  много от стила и начина на работа на парламентарната група на ГЕРБ. Така че просто става дума за вътрешни промени, които се надявам да бъдат устойчиви и да доведат до по-добър резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!