На снимката: Бригите Бирлайн

Австрийският президент Александър Ван дер Белен определи председателя на Конституционния съд Бригите Бирлайн за временен канцлер, който ще ръководи кабинета до предсрочните избори, се казва в изявление на президентството. Така конституционният съдия Бирлайн става първата жена-канцлер на Австрия и ще заеме поста след свалянето на канцлера Себастиан Курц.

Федералният президент Александър Ван дер Белен обяви, че канцлерката ще бъде назначена „след няколко дни“. Тя била натоварена от него с учредяването на ново правителство.

Бирлайн е председател на австрийския Конституционен съд от 2018 г. насам. И на този пост тя е първата жена в Австрия. 69-годишната юристка ще заеме поста на Себастиан Курц, чието правителство падна след кризата заради скандалното видео от Ибиса, което предизвика вот на недоверие, който Курц не успя да избегне и загуби.

Въпросът за гласуването беше повдигнат от опозицията на фона на правителствената криза в страната след така наречения скандал „Ибиса-гейт“. Немски медии съобщиха, че през 2017 г. лидерът на крайнодясната Партия на свободата (ПСА) и вицеканзцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е обсъждал с жена сделка, според която тя ще придобие вестника „Кронен цайтунг“ и ще получи достъп до няколко правителствени проекта в замяна на благоприятно медийно отразяване на политика преди парламентарните избори през 2017 година. Докато медиите твърдяха, че жената е рускиня, Щрахе, описал видеото като опит за „политическо убийство“, каза, че е от Латвия.

Щрахе подаде оставка, а Курц отказа да продължи да работи в правителствена коалиция с ПСА и обяви предсрочни парламентарни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!