Русия , България

Борислав Мишев е на 56 години. По образование е магистър по геодезия, фотограметрия и картография. Занимава се със собствен бизнес.

В навечерието на 3-ти март Борислав Мишев започна онлайн петиция за отмяната на датата като национален празник. Вече над 1700 граждани са се подписали в нея.

 

Г-н Мишев, събитията, случили се след 3 март, като че ли потвърждават и Вашата теза, че този ден разделя нацията. След посещението на руския патриарх се отприщи вълна от остри реакции срещу България в руските медии, имаше и остри реакции от българска страна. Как ще коментирате всичко това?

Острите реакции в Москва са по повод споменаването на други нации освен руската във войната, довела до освобождаването на България. Искам да кажа, че винаги когато България действа пробългарски, в Москва има остри реакции. Сегашната ситуация ми напомня за изказването на Аксаков след съединението на България и други такива остри реакции. Москва просто не иска България да бъде България. Москва иска България да съществува заради Русия. Това поражда тези реакции.

Как ще коментирате пък реакцията на българските власти? Нека обърнем по-специално внимание на президента и вицепрезидента, които винаги са подкрепяли руската политика, или пък на вицепремиера Валери Симеонов, чието изказване беше посрещнато със смесени реакции.

Вицепрезидентът г-жа Йотова според мен трябва да излезе публично и да каже кога беше искрена – когато отиде още на летището да коленичи пред Кирил, или с изказванията постфактум, които може би искат да заличат донякъде тази конфузна ситуация.

За президента – там нещата съвсем не са ясни. Няма стенограма от разговора, няма български камери, заснели това, което той се твърди че е казал, има само едно съобщение от неговия екип до пресата. По какъв начин той е отговорил ние това не го видяхме. Междувременно видяхме, че в Москва излъчиха още едно негово интервю, записано преди 3 март, което показва, че там нещата са планирани, организирани, извършени и те просто водят кампания срещу нас. Ние отново няма какво да отговорим.

Валери Симеонов единствен се осмели, за тази постъпка го поздравявам. Единствено той се осмели да хвърли камък в блатото на поживковски снишилото се статукво в България. Всичко друго е мълчание. Разбирам, че наши политици на високи постове не могат да отговарят на нападки на журналисти в телевизионни предавания. Не е това нивото. Но къде са нашите журналисти, къде са нашите предавания телевизионни на тази тема в тази остра ситуация? Няма такива, липсват. До момента е Валери Симеонов.

Нека сега да се върнем на инициативата, която Вие започнахте. Става въпрос за петицията за отмяна на трети март като национален празник. Колко подписа събра вече тя и свързват ли се с Вас хора, които са я подписали? Какво споделят те?

Петицията върви много добре. Вече за почти две седмици има над 1700 подписа. Хората са въодушевени и най-честият коментар е, че отдавна е трябвало да се повдихне този въпрос. С мен се свързаха доста хора на имейла на петицията, които изразиха желание на помагат по всякакъв начин на тази кауза. Последващи инициативи ще има може би във връзка с други официални празници в България. Трябва да се напомня, че националният празник не е на мястото си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук