русия , българия

След визитата на руския патриарх Кирил у нас по време на честванията по случай трети март руската телевизия „Россия 1“ излъчи предаване, проповядващо обидни квалификации спрямо българската държава.

В предаването „Вечер“ на телевизионния водещ Владимир Соловьов участниците определиха българските управляващи като „предатели и негодници“. По адрес на президента Румен Радев се чуха думи като  „човек в кавички, продал своята вяра и своя народ“, който се е продал на „божество на содомитите“. Според гостите и водещия пък българският народ е приятел със „содомитите американци и клалите ги турци“, и бе заявено, че и на украинския, и на българския народ трябва „да се помогне да си смени ръководството“.

ДЕБАТИ потърси за коментар Борислав Мишев, който на 3-ти март започна онлайн петиция за отмяната на датата като национален празник. Ето какво каза той:

„Амок. Така, с една дума, мога да определя реакциите в руските медии след посещението на Кирил Московски в България.

Може да прозвучи парадоксално, но смятам, че трябва да сме доволни от това, на което станахме свидетели: споделям виждането, че путинизмът като съвременна форма на рашизма е мощно и ефикасно лекарство срещу русофилството, което иначе е упорито и мъчно за лекуване заболяване. Видяхме как Украйна, една, в сравнение с нас, неизмеримо по-просмукана от руснащината страна се излекува изведнъж – шоково, благодарение на предприетото от Путин „освобождаване“ на Крим. Вярвам, че и у нас, след видяното, чутото и прочетеното в руските медии още повече хора ще си дадат сметка за истинското лице на самопровъзгласилите се за благодетели на България „братушки“.

Не би било излишно обаче в този момент да се отнесем с християнска благост и човещина към тези изпаднали в бездната на омразата люде, защото облъчването с пропагандни митове и исторически лъжи в Русия е много по-интензивно, по-дълбоко и по-всеобхватно, отколкото у нас. Видяхме грамотни и, в по-голямата си част, интелигентни мъже, които в своята фрустрация отчаяно се вкопчват в заблудата, че поне народът на България, за разлика на отдалите се на содомия управници, масово обича Русия – химера, подхранвана себекосристно от българските отговорници за „вечната дружба“. Руснаците нямат и никога не са имали адекватна представа за нас, българите. Баналната за нас, но трудна за разбиране от тях истина е, че „пустите клисурци“ никога няма да станат „московци“.

До момента нито един български политик или представител на официалната власт не излезе с реакция по въпроса относно изказванията в руското предаване. От Министерството на външните работи заявиха, че няма да излязат с официална позиция относно острите обиди и лъжи по адрес на българската държава и българското общество с мотива, че в предаването е изразено „лично мнение“, а не официални позиции на институции“.

Свързани статии:

Четиво и видео за президент, външен министър и Волен Сидеров (ВИДЕО)

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Борислав Мишев: България заслужава промяна на националния празник

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук