Димитър Димитров
на снимката: Политологът Димитър Димитров
Димитър Димитров е политолог и социолог. Има професионални интереси и в промените на изборното законодателство.
Той е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите му в начуната сфера са в областта на демократичните институции и избори.

 

 

Г-н Димитров, БСП внесоха трети вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов. Очаквате ли този път вотът, който е на тема „Здравеопазване” и проблемите в този сектор да успее, или това е просто имитиране на активност от страна на опозицията?

Не може да се каже, че е точно имитиране на активност, но е някаква такава рутинна процедура, която социалистическата партия упражнява на всеки шест месеца с цел може би да докаже себе си и ръководството да докаже себе си пред собствените си органи, избиратели и т.н.

Темата не е никак подходящо подбрана в този случай. Не че няма проблеми в здравеопазването, всички знаят, че има. Но министърът на здравеопазването има амбицията да внесе нещо като нова концепция. Предполагам, че тя ще бъде опредметена ако се стигне до това, в някакъв нов закон.

Сегашните правила за работа в здравеопазването са обсъдени и приети през 1998-1999 г. Това са много тежки времена. Тежки от гледна точка на наскоро фалиралата държава, отсъствието на какъвто и да е бюджет и т.н.

Но междувременно с развитието на предприемачеството в здравния сектор, знаете че във всички индекси на борсата има и такъв сектор, който се нарича „Грижа за здравето”, има изключително много и много оплетени интереси.

Като започнете от инвеститорите в здравеопазването – неслучайно идва „Аджибадем”, купува си болници, след това се отказа от тези покупки и т.н. Това е чиста инвеститорска дейност, която се ориентира към парични потоци.

След това идват фармацевтичните много сложни връзки. Всъщност те не са толкова сложни, защото като се сравнят цените на лекарствата, се разбира какви са. И завършваме с „групата на аптекарите”, както аз казвам, в парламента, която се е кръстила „Воля”. Не знам защо не е воля да се оправи фармацевтичният сектор, а е вола да не се въоръжаваме или нещо такова.

Има и такива медици, които все пак са решили, че е добре да работят самостоятелно и са създали болници. Знаете, че България е страната в ЕС с най-много болници на глава от населението. Друг е въпросът какво е болница, как тя се дефинира и т.н.

Всичко това във времето се е разраснало по начин, който прилича на метастази, ако мога да използвам този медицински термин. Секторът се нуждае от някаква абсолютно различна парадигма, защото до сега всеки опит за реформа се проваляше.

Да се върнем към Москов, който искаше, ако не друго поне когато пациентът е в болница, това да бъде отчитано с някакъв пръстов отпечатък. Всичко това разбира се се блокира и всяко усилие да се направи нещо като малка регулация ако щете винаги ще среща огромна съпротива, защото за хората, които са осмислили живота си през този тип здравеопазване, това е просто земетресение.

В идеята на министъра на здравеопазването да се регулират по някакъв начин паричните потоци може би има здрав разум. Но ние трябва да отидем отвъд това и да се обърнем към това, което един от депутатите на БСП нарече „духът е пуснат от бутилката”, имам предвид професора, който е бил шеф на хематологията – Георги Михайлов.

Този дух няма как да бъде прибран със сигурност. Трябва обаче да се направи нещо поне частично, за да се върнем обратно в бутилката, т.е. към началото.

Защо според Вас този път от БСП не проведоха консултации с останалите парламентарно представени партии за този вот, а решиха само да го внесат?

Ами защото очевидно са заинтересовани от това, което наричат дебат. Това от парламентарната трибуна ще прилича повече на водопад от обвинения към сегашното правителство.

Другата причина е, че всички останали си дават сметка, че здравеопазването се е развило по неприемлив начин, но за това не е отговорно нито сегашното, нито предишното, нито първото правителство на ГЕРБ.

Всички, които имат отношение към здравеопазването, към грижата за болните, към здравната каса имат вина. Неслучайно за последните 8 години е имало толкова много министри на здравеопазването, толкова много шефове на здравната каса, защото през цялото време борбата е да се контролира някакъв паричен поток, независимо за коя част на сектора се отнася.

Естествено, че лекарите ще настояват за повече пари, ще ни обясняват какви са заплащанията в Германия и Холандия и е напълно естествено, че те не са постижими за нас. Г-жа Нинова и хората, които я съветват се надяват, че когато говорят нелицеприятните истини, ще бъдат някак си по-искрени. Очевидна е и тяхната съпричастност към всичко, което се е случило.

Защо според Вас БСП избират сега да внесат този вот на недоверие, при положение че тече обществено обсъждане на законодателни промени, свързани с реформи в здравеопазването, защо не изчакаха то да мине и да бъдат гласувани законопроектите?

Не знам дали това е начин да се включат в дебата, но те ще се опитат така да го представят.

Освен всичко останало трябва да с някаква периодичност, казах че тя е шест месеца, да напомнят за себе си,при това рискувайки да изхабят процедурата.
Процедурата вот на недоверие започва да става като добро утро.

През последните дни се заформя един скандал около продажбата на „ЦУМ-Варна” на бизнесмена от БСП Георги Герогов.

А, т.нар. „дупка” – цената изглежда безумна. Според анализаторите тя се приближава до лондонски парцел. В рамките на тази цена се отчитат някакви разходи за постройки, които никога не са съществували – това е просто един изкоп, който е в някаква степен укрепен, за да може туристите и гражданите на Варна когато се движат да не паднат.

Все пак това е правителствено решение, което е колективно. На г-жа Нинова й се привидя, че правителството купува благоразположението на Георги Гергов, за да внесе нещо като раздори в БСП.

Така ли е това според Вас?

Ами тези раздори вече съществуват. Трябва да се върнем много назад, за да разказваме кой е бил в Управителния съвет на Пловдивския панаир, как г-жа Нинова е била протеже на г-н Гергов, който освен всичко останало е допринесъл за избирането й и никога не е криел как е мотивирал делегатите на конгреса, избрал г-жа Нинова.

Това е една битова перспектива на анализ, в която няма смисъл да навлизаме. Следващия път, когато г-жа Нинова пожелае и се счете за достатъчно силна, ще размаха ножа. Този път врагът ще бъде наистина с партиен билет и това ще бъде Георги Гергов.

Не мога да си помисля за начин, по който би могла да бъде в някакъв смисъл блокирана тази сделка. Това са процедури. В края им се виждат едни 43 млн. лева, които преди има-няма 10 години са били 10 млн.

Опитват ли се ГЕРБ да си спечелят съюзници в БСП и защо би им било необходимо това?

Очевидно е, че в социалистическата партия има значими фигури, които са свикнали да участват в разпределението на паричните потоци, генерирани било то през европейски проекти, било през проекти, финансирани от бюджета.

Аз в самото начало на този мандат казах, че когато тези потоци пресъхнат, много хора ще бъдат засегнати пряко и при всички положение ще направят всичко възможно доколкото е по силите им, разбира се да продължат да участват в схемите за разпределение. Георги Гергов е класически пример за това.

Дори въпросната „дупка” във Варна е придобита просто защото общината не е внесла няколко хиляди лева, с които е трябвало на практика да продължи участието си в увеличението на капитала. Сроковете са пропуснати и така Георги Гергов става така се каже собственик.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!