1001 делегати ще определят днес в Хамбург кой ще поеме поста председател на Християндемократическия  съюз /ХДС/. За пръв път от 1971 година те имат възможността да се решат между няколко кандидата. За Ангела Меркел, която е начело на партията повече от 18 години, това е “Чиста проба демокрация”. След последните избори за ландтаг през тази година тя обяви, че се оттегля – но само от председателския пост и обяви решимостта си да управлява до края на канцлерския си мандат.

Двубой между Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц се очаква както в средите в и около ХДС така и сред обществеността. Според прогнозите третият кандидат Йенс Шпан няма изгледи да се наложи.

На организираните регионални конференции тримата консервативни политици изложиха програмните си приоритети.

В полза на 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер говори опитът й като дългогодишна министърпредседателка на Саарланд и успешни предизборни кампании. Тя събра опит и като генерална секретарка на партията – един пост, който замрази, когато представи кандидатурата  си за председателския пост. Често се налагаше тя да оборва твърдението, че ще е “клон на Меркел”. Както канцлерката, тя е скромна и прагматична, споделя същата социална политика и курса по мигрантския въпрос. Но докато Меркел категорично се застъпваше за закриването на атомните централи и еднополовите бракове, Анегрет Крамп-Каренбауер е за по-гъвкав курс – така тя се надява да сплоти разкъсвания от противоречия Християндемократически съюз. А за това – според политическите наблюдатели и много от членовете на ХДС – тя има добри предпоставки.

63-годишният Фридрих Мерц пък се различава коренно от Ангела Меркел. С демонстративна самоувереност той постави кандидатурата си след 15 годишно отсъствие от политиката. След като Меркел го отстрани от поста председател на фракцията на ХДС в Бундестага, Фридрих Мерц направи блестяща кариера в бизнеса. Въпреки неоспоримите си риторични качества, през последните няколко седмици той не успя да излезе с убедителни аргументи срещу критиката, че не е вече вътре в партийните неща, че е “неолиберален бизнесмен”. Мнозина се питат дали е преодолял огорчението от отношението на  Меркел към него в миналото и как би работил с нея, ако поеме председателския пост.

Йенс Шпан провокира често. Той е най-младият от тримата кандидати, които днес се надяват да убедят делегатите на конгреса на ХДС. “Необходим е нов старт, смелост за промени. А към това спада и ново поколение в политиката”- изтъкна 38-годишният министър на здравеопазването.  Неговата цел е ясна – да стане канцлерския кандидат на партията. Но първо трябва да я оглави, а изгледите не са благоприятни.  Едно от предизвикателствата за него е в частния  живот – Шпан и тук е провокативен: “Омъжих се за моя приятел”. Дори ако днес не спечели борбата за председателския пост, кандидатурата му даде възможност да се изяви на голямата сцена на ХДС и огласи претенциите си за бъдеща кариера.

Борбата за председателския пост на ХДС ще решат сега делегатите в Хамбург след като са изслушали речта на канцлерката и още веднаж политическите визии на тримата кандидати. Спорно е дали ще се повлият от препоръките на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле  – за Фридрих Мерц – или на министъра на икономиката Петер  Алтмайер – за Анегрет Крамп-Каренбауер?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!