На снимката: Константин Медаров
На снимката: Константин Медаров

Изследователят на древнобългарската календарна система Константин Медаров разкри в специално интервю за „Дебати.бг“, че изконният Великден, според стария календар, е бил през май, запълвал е високосния ден и е имал функцията да коригира календарния цикъл. В това се качество той се е празнувал веднъж на 4 години.

„Уместно е допускането, че отколе българите са добавяли високосни дни на четвъртата, осмата и дванадесетата година от цикъла – съответно Барс (Тигър), Кон и Куче. Струва си да обозрем иконографията на изумителния релеф с Мадарския конник, където абсолютно същите три животни загатват кръгова композиция. Ездачът пък напомня за човешкия дял през второто четиримесечие на годината, както и за мястото на Великдена тъкмо в този период!“ – заяви той.

По-нататък в интервюто Медаров описа характеристики на древнобългарската календарна система и основания за нейната реконструкция. Той използва указания от нея и, комбинирайки ги с данни от други източници, вади заключение относно точната дата на покръстването на България.

Изследователят онагледява своята концепция, включваща етнографски базиран подход при пресъздаването на древния ни календар, като разкрива опорните му точки във все още живи празнични обичаи и ритуали в България. Той дава и множество примери, които тълкува и разяснява през призмата на тази концепция.

Цялото интервю може да се прочете по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!