Косово

Само недостатъчно запознатите с отношенията между Белград и Прищина останаха изненадани от последните събития в Северно Косово, когато в резултат на една полицейска акция бяха арестувани 28 души, сред които 19 полицаи /сърби, албанци и босненци/, 6 цивилни лица, един сръбски офицер от оперативния щаб за Северно Косово, един сръбски дипломат и един руски дипломат от  силите на ЮНМИК. Напрежение в отношенията между Белград и Прищина тлее от доста време и ден преди акцията на косовските сили за борба срещу организираната престъност РОСУ, Александър Вучич заяви в парламента на Сърбия, че „ако не се стигне до компромисно решение, албанците ще нападнат сърбите на Косово“. Говорителят на КЕЙФОР, Виченцо Граси отвърна, че „който е чел сръбски вестници, е бил уведомен за полицейската операция в Северно Косово десет дни преди тя да се е случила“. Тогава защо се прави на изненадан Вучич вдигайки армията в пълна бойна готовност!?

ИЗПРЕВАРВАЙКИ СЪБИТИЯТА,

на 27 май Александър Вучич докладва пред парламента на Сърбия за ситуацията в която е изпаднала Сърбия вследствие на блокираният диалог с Косово, подчертавайки, че е необходимо „изнамирането на компромисно решение“ защото „Сърбия нямала никаква власт върху Косово“. Опозицията, която от няколко месеца бойкотира парламента, отказа да влезе в пленарна зала с обяснението, че това са „трикове на Вучич“, в които те не искат да участват.

Въпросът с Косово и решаването на проблема той обвърза с европейската перспектива на Сърбия и страха от нейната изолация на Балканите в очакване на доклада на Европейската комисия, който, както се видя два дена по-късно, не беше обнадеждаващ за Сърбия.

В него се казва, че въпреки напредъка в някои области, в Сърбия грубо се погазват медийните права и свободи на гражданите, упражнява се насилие върху критични към властта журналисти, няма яснота във финансирането на отделни електронни медии и има засилен контрол върху държавното радио и телевизия. В доклада се подчертава още необходимостта от по-нататъшни преговори с Косово до окончателното постигане на споразумение, както и съгласуване на външната политика на Сърбия с политиката на ЕС по по отношение на Русия и трети държави.

Опозицията и малкото останали независими медии посрещнаха доклада на ЕС с облекчение, правителството го посрещна критично с обяснението, че в него не се обръща внимание на постиженията на правителството, а само на медиите, както и че за липсата на диалог е виновна албанската страна, която не искала да отмени въведените в края на 2018 г. такси за сръбски стоки. Белград остана „изненадан“ и от поканата за започване на преговори на Албания и Северна Македония с ЕС, смятайки че Сърбия е по-подготвена от тях. Даже остана „изненадан“ и от сдържаната реакция на международната общност по отношение на полицейската акция в Северно Косово и в техен стил побързаха да организират барикади, протести и блокади на пътища в Косовска Митровица и Зубин поток. В тези акции бяха ранени шестима косовски полицаи, от които двама с огнестрелно оръжие.

ПОЛИЦЕЙСКАТА АКЦИЯ В СЕВЕРНО КОСОВО

според медийни публикации била подготвяна от няколко месеца, за нея са знаели чуждестранните мисии в Косово и е била насочена в защита на правовия ред в страната – срещу нелегалната търговия, злоупотреба със служебно положение и подкупи. За никой не е тайна, че в северната част на Косово цари престъпност още от времето на Милошевич, а за организирани престъпни банди, които карат черни джипове и са близки до властите в Белград, го призна пред белградското списание “Време“ убитият в края на 2017 г. косовски сръбски лидер Оливер Иванович. Един от заподозрените за неговото убийство, небезизвестният Радойчич, избяга в Сърбия и в момента се укрива от косовското правосъдие.

На 28 май  в акцията на РОСУ срещу организираната престъпност в общините Косовска Митровица и Зубин поток бяха арестувани 28 души, по-късно 6-има бяха пуснати, а други двама арестувани.

ИНТЕРЕСНОТО В ТАЗИ АКЦИЯ

е че сред арестуваните бяха и един сръбски офицер, един сръбски служител от персонала на мисията на ООН в Прищина и един руски гражданин от мисията на ЮНМИК /временната администрация на ООН за Косово/. Сръбският офицер Желко Бойич е от оперативния щаб за Косово, чийто арест изнерви Вучич и той неслучайно го определи като „крайната цел“. Служителят от персонала на мисията на ООН е Деян Димич, а руският гражданин е Михаел Красношчеков. По-късно главният прокурор в Косовска Митровица освободи от ареста Красношчеков заради дипломатическия му имунитет, докато Бойич и Димич са все още в ареста. Оттук и въпросът за намесата на сръбските служби във възпрепятстване на полицейската акция в Косовска Митровица и за участието на руския гражданин в организирането на барикадите в Зубин поток.

След края на акцията градският прокурор на Косовска Митровица, Шучри Суля, направи разяснение, че руският гражданин е освободен от ареста заради дипломатическия му имунитет, но че от прокуратурата са поискали чрез Министерството на външните работи на Косово да бъде отправено искане до представителството на ЮНМИК в Косово за „отнемане на имунитета на руския гражданин Михаил Александрович Красношчеков, който във вторник е бил арестуван в Северната част на Косово, докато с автомобила си участвал в поставянето на барикади в Зубин Поток“.  От информация в косовския сайт „Политика“ се разбира, че прокурорът е поискал разследване на руския гражданин и на още седем други лица „за възпрепятстване работата на полицията“ и за „участието им в хулигански прояви“.

От болницата в Зубин поток обвиниха косовската полиция „за нанасяне на удари с приклада на пушката върху руснака, вследствие на което му било нанесено тежко нараняване по лицето и главата“. В резултат на нараняването му той бил приет на лечение в болницата в Северна Митровица и многократно показван със синини около очите по сръбските телевизии. От страна на прокуратурата в Косовска Митровица беше отхвърлено предложението на сръбската страна той да бъде прехвърлен за лечение във  Военномедицинска академия в Белград. Руският посланик в Белград, Александър Чепурин, окачестви решението на прокуратурата като „поведение извън здравия разум“.

ТОЗИ СЛУЧАЙ

показва, че между Белград и Прищина напрежението ще продължава да тлее, докато окончателно не се стигне до споразумение между двете страни. Белград разбира, че повече не може да купува време за уреждане на отношенията си с Прищина, а в Прищина стават все по-нетърпеливи да се стигне до споразумение, което да им отвори пътя към НАТО и ЕС.

Инцидентът показа, че в безредиците са участвали сръбски офицери и руски гражданин със статут на дипломат и че всичко това малко или повече започва да прилича на опита за преврат в Черна гора отпреди няколко години. На 30 май, след арестите, барикадите и щракането на оръжие, група сръбски екстремисти, футболни запалянковци, се опитаха в Белград да осуетят провеждането на фестивала „Мирдита, добър ден“, организиран от неправителствени организации с цел нормализиране отношенията и диалога между сърби и албанци. Същата вечер Вучич заяви пред медиите, видимо притеснен от случващото се, че „заради полицейската акция на Косово е рухнало доверието му в западния свят“. Констатация, която говори много за ситуацията, в която в момента се намират Сърбия и режимът на Вучич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!