Елена Йончева, Сергей Станишев

„Корнелия Нинова трябва да бъде изметена веднага след изборите, за да не довърши БСП. БСПорганизмът в неделя оцеля само защото, видно,  политическият имунитет все още работи“, произнесе виден ляв анализатор само преди ден публично доста масово мислената иначе, не само вляво, диагноза. Тя проби ударно апаратното следпленумно затишие при левите, които тръгват на вот единни разцепени.

Уби притворството на командно позитивното говорене, макар и основно само през зъби, от типа: „Нищо извънредно не се случило. Няма разрив, просто демократичен избор. Заедно сме, както е било и ще бъде, и ще победим“.

Онова, което първо следва оттук нататък е истинският балотаж. Истинското ново премерване на лагерните сили  в БСП. Ще е на самите избори за Европейски парламент. Противниците ще се цакат здраво. С преференции. За допълнително стимулиране на имунитета, сигурно.

Верните на Корнелия Нинова и на Кирил Добрев ще играят плътно срещу Станишев да го изхвърлят пак от листата. След като на предишните евроизбори той доста гротесктно бе изместен от челото на листата от един неизвестен Момчил, откъм Силистра, сега не би трябвало да е кой знае колко трудно изобщо да изхвърчи оттам, показват някои сметки.

И самият Момчил (Неков), още евродепутат, и предишните играчи зад него миналия път, и Корнелия Нинова, и основният апаратчик Кирил Добрев му имат зъб на Станишев. Срещу него има още куп добре обработени маси членове, обидени и заради защитата му за Истанбулската конвенция, и за Пакта за миграцията, размахван и той от „Позитано“ като някакво плашило за сигурността на електоралния провинциален бит, както и заради позитивните му оценки за българското европредседателство. Да не говорим, че отгоре на всичкото е и председател ПЕС. А имал и обещание, не от кого да е, а от ГЕРБ, че, ако неговите го ударят, можело те да го приютят в тяхната гражданска квота.

От другата страна – противниковият на сегашната соцлидерка лагер, гневните на Нинова стари партийни кримки, останали без допуск до парламента и до престижни партийни и админстративни позиции по провинцията – и там ще има мобилизация на макс.

Колкото срещу Корнелиевите опити за вождизъм, толкова и срещу нейните актуални креатури, лансирани сега в евролистата. „Защото тези лица първо нямат нищо червено в биографиите. Никому неизвестни са и за соцструктурите, и за обществото, най-вече са привнесени в БСП, незнайно как – като самата Корнелия Ненова, по-известна някога като приватизаторката. ( На „Техноимпекс“)“. И това са само част от аргументите „против“.

Коя е Цветелина Пенкова, питат други примерно, коя е тя, която смее да се определя първо като европейка. Не като социалистка, дори не като българка! Играла била с царистите – от „Милениум“, после и по кастингите на Слави Трифонов, не можа да сдържи възмущението си дори екссоциалистът, сега лидер на АБВ Румен Петков. Какво ли тогава остава за простосмъртния ляв електорат?.

Кой е и този Иван Кръстев в списъка от Нинова, продължават питанията. Не беше ли той човек директно на Сорос, или е нещо такова, задават се вече  и други трудни въпроси по партийните клубове и клубчета.

Дори президентският съветник Иво Христов, парашутиран внезапно в последния миг в листата, е под въпрос става ли изобщо да бъде подкрепен. За БСП той е предател, само преди няколко години си хвърли партийната книжка. После, само преди седмици бе сложен за председател на консултативния съвет на президента за новата му партия, а ето, и оттам се врътна заради брюкселска заплата.

Изхвърлян е веднъж от евролистата – когато я редеше Сергей Станишев. Грубо е обиждал соцпартията, сравнявайки я с потъващия „Титаник“, наричаше я Позитаник.  Негови са и думите, че „ако младите вярват, че дилемата в партията им е между ретро писалката на Лилов и RED-презервативите на Кирил Добрев, то БСП е kaputt.“

Преинтересна кампания, наистина, предстои на БСП. Както бе нажежено до алено там преди пленума, така и ще продължи да е до 26 май. После пак. При всички положения.

( Цялото разбунване на „Позитано“ обаче никак не значи, че на врага ГЕРБ ще му е лесно, струва си да бъде направена задължително и тази вметка. Защото лагерните страсти в БСП ще мобилизират много опасно цялата партия, до крайност).

Вътрешната интрига, погледнато отвън, върши перфектна работа на червените на националния изборен терен. И феновете на Нинова, и обидените от нея ще се доказват отдадено и вътрешно, и за околния свят. Залозите са много големи.

Що се отнася до самата Нинова, каквито и да се резултатите през май, тя, вече няма и най-малко съмнение, дълго и силно ще се пържи. Пак при всяко положение.

И при победа, и при провал.

И, ако БСП подобри резултата си от евроизборите през 2014-а, макар и с един депутат повече от сегашните четирима. И, ако червените излязат с ГЕРБ с равни резултати. И, при най-добрия за социалистите вариант, ако те спечелят повече депутати от партията на Бойко Борисов (проучванията не изключват и такъв вариант след апартаментите, терасите, чуковете и оставките/чистките в ГЕРБ), победа за „Позитано“ ще бъде отчетена. Която обаче няма да уталожи, а по нов начин ще подпали лагерните междуособици.

Замирише ли на власт, лидиращият кръг ще иска да държи още по-здраво юздите, а обидените сега –  Станишев, Гергов, Янаки Стоилов, Миков, Божинов и куп други, още по-яростно ще започнат да търсят реабилитация и връщане на позиции.

При загуба на левите, (а за неуспех ще се брои дори повтарянето на резултатите от 2014-а година), картинката няма да е по-малко кървава в търсене на виновник/виновници за провала.

Има защо и при единия, и при другия сценарий да се очаква скорошен нов гръм в БСП. Не е изключено да се стигне и до ново разцепление, по-сериозно от предишните с Евролевицата и после с Георги-Първановото АБВ, допускат отделни анализатори, които оптимистично говорят за идейни битки за промяна на БСП.

От едната страна на фронтовата линия поставят Корнелия Нинова с нейните пресни залитания по национал-консерватизма и разни паневропейски популистски алианси, с опитите й за флирт с черната овца в еврообщността Виктор Орбан, с все по-значимата като политически фактор-дразнител в ЕС Вишеградска група – Полша, Унгария, Чехия. Защо не дори с новите италиански звезди, които също активно калесват вишеградци.

А от другата слагат новия проект на европейската социалдемокрация ( на ПЕС, чийто лидер по стечение на обстоятелствата сега е Сергей Станишев). Този проект зове съсипването на ЕС „от хуните“ да бъде спряно от ляво – чрез обединяване на всички „добри сили в ЕП  – леви, зелени и прогресивни либерали“. Перспективен удар едновременно и срещу ЕНП, и срещу новите национал-популистски, голямата заплахи за съюза, за общността.

Доколко наистина при БСП може да става дума за такива високоидейни битки, е въпрос с много висока трудност. На този етап мътилката на „Позитано“ не позволява да се провиди нещо и педя напред, особено цели на подобен висш политож.

Трябва да дойде засега поне краят на май. Да се види за колко общо свои депутати в ЕП ще се пребори БСП, кой от листата й ще бъде пуснат да стигне до еврокресло. Кой ще бъдеще преспънат, изхвърлен по пътя, кой кой е наистина там и колко тежи, дори чисто апаратно. Че да могат да се поставят каквито и било седващи диагнози и прогнози за изходите напред.

Що се отнася до моментното БСПсъстояние, доста точна изглежда най-прясната, вече цитирана частично диагноза в началото – на  „новия Стефан Продев“, както го наричат любовно някои партийци. Той се казва Румен Петков*. ( Нищо общо с другия Румен Петков (АБВ). Този е доктор по философия и социални науки, бивш член на НС на БСП, сега редови социалист и гл.редактор на най-мощната лява информационна и аналитична платформа Поглед.инфо).

 „Партията беше деформирана, трансформирана, обезобразена и само нейният политически имунитет я спаси. Видя се, той все още работи и това е сигнал да се действа бързо и по същество за реконструкция на лявото, на смисленото разбиране на политиката, на разума и обмислената стратегия. Процесът е все още възможен и да протече напук на Нинова и на нейното его, както и напук на цялата кохорта от държачи на папките й“.

И още : „Тази партия не е нейна! Тя е на всички нас и ние заслужаваме да я превърнем в една нормална, демократична и с истинско колективно ръководство партия, а да не бъде вождистка партия от Борисов тип“, написа и за часове събра много хиляди прочитания, фейсбук другарски одобрения и живи овации, казват, въпросното публицистично и анализаторско ляво перо Румен Петков.

„Веднага след изборите Корнелия Нинова трябва да бъде изметена от лидерския пост, за да може да започне процес на възстановяване на БСП в нейния автентичен вид“, приключва категорично призивът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук