В България се очакваше подобрение на средата за медиите, още повече, че през 2018г. страната беше ротационен председател на Съвета на ЕС. Вместо това настъпи обратното, пише в доклада на „Репортери без граници“.

През септември 2018-та полицията арестува двама журналисти от независими медии, които разследваха злоупотреби с фондове от ЕС.

През октомври 2018г. беше убита телевизионната журналистка Виктория Маринова и се наблюдаваше ясен опит на властите да прикрият обстоятелствата около него, разколебавайки разследването. Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени.

Най-известното въплъщение на това непостоянно състояние е Делян Пеевски, който уж притежава два вестника „Телеграф” и „Монитор”, но притежава и телевизията „Канал 3”, новинарски сайтове и голям дял от разпространението на печатните медии.

Правителството продължава да разпределя средства от ЕС към медии при пълна липса на прозрачност, което се случва с огромна лекота. В същото време нараства съдебния тормоз над свободните и независими медии. Заплахите срещу репортерите също са се увеличили през последните месеци, а журналистиката вече е опасна професия в България.

България заема най-ниското място в класацията, сред държавите членки на ЕС. Страната постоянно е критикувана заради корупцията и неефективността на съдебната система. Журналистите в страната са мишена както на организираната престъпност, така и на властите, които вместо да ги защитават, злоупотребяват с тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!