Ламаншът в мъгла, континентът – изолиран. Цветан Цветанов се изказа в този смисъл преди седмица. Президентът Радев не бил приет добре в Европа и света – и завиждал. Та затова воювал с ГЕРБ.

В понеделник президентът се видя с Еманюел Макрон. В Елисейския дворец.

Почти по същото време Цветанов отиде в Америка и се срещна с Дженифър Бахъс и с Алън Бързин. Поради работата си знам коя е Дженифър. И Барзин.

А вие знаете ли?

Румен Радев стана президент с активното съдействие лично на Бойко Борисов.

Повечето хора го харесват. Хеле пък на фона на другите комунисти и путинофили.

Скоро гледах по една телевизия, обади се някакъв човек и почти плаче. Вика, не давайте на президента да се качва на френския изтребител, западняците ще го убият, никога вече няма да имаме такъв човек.

Боже.

Президентът на републиката е модерна версия на краля през Средновековието. Някъде има много власт, другаде – хич. В България клони към хич, с нюанси.

Но извън всякакво съмнение президентът Радев е добре приет в Европа и света – въпреки русофилските си отклонения. Направи две срещи с Макрон, снима се с Тръмпови, ходи на два съвета на ЕС – какво повече.

Така или иначе кралят – и президентът – са функция на значимостта на държавата. Като за България президентът Радев си е ОК. Натовски генерал с петолъчка.

Говори английски по-добре от Първанов, няма досие в ДС и – както пееше Стефан Воронов, Бог да го прости – браво, доволен съм, напредък има.

Между другото, Таня Буруджиева, която беше част от екипа, избутал Първанов до президенството, коментира избора през 97-а година между Петър Стоянов и Иван Маразов. За първи път, вика Таня, тогава имахме избор между двама кандидати, чиято тоалетна не е била на двора.

Ама през 2001 си избрахме точно такъв.

Има президенти на малки и относително периферни страни, които са оставили следи и бяха в състояние да обръщат посоката на световната политика. Например Вацлав Хавел.

В България Жельо Желев и Петър Стоянов свършиха наистина много работа, та да се приобщим към света. Президентът Първанов свърши много работа в другата посока.

За президента Радев е рано да се каже.

Засега е добре.

Но обикновено от кремълската люпилня нищо хубаво не се излюпило за България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук