на снимката: Мануела Малеева

Мануела Малеева  е българска тенисистка, родена на 14 февруари 1967 г. В професионалната си кариера тя достига до 3-то място в световната ранглиста.

През 1981 г. печели Ориндж Боул при девойките до 14 г., а през 1982 г. – Откритото първенство на Франция.

Мануела Малеева е най-високо класиралата се българска тенисистка, както и единствената печелила турнир от Големия шлем – US Open на смесени двойки с Том Гъликсън през 1984 г.

Оттегля се триумфално от професионалния тенис, след като печели турнира в Осака, Япония през 1994 г. с победа над Ива Майоли в три сета.

Мануела Малеева влезе в състава на най-новото политическо обединение у нас „Демократична България“. Тя ще отговаря за ресор Младежки политики и спорт.

 

 

В четвъртък лидерите на „Да, България”, ДСБ и „Зелените” подписаха споразумение за ново политическо обединение „Демократична България”. Тази нова формация ще олицетворява ли проевропейската нагласа на българите?

Нашата ориентация е ясна – искаме България като силен и равноправен член на ядрото на ЕС и НАТО, чрез втора вълна на интеграция. Искаме влизане в Еврозоната, Шенген, Европейския банков съюз. Настояваме да сме свободна страна с върховенство на правото. Тези приоритети ясно ни идентифицират като демократи, които противостоят на опитите да се обърне посоката към евразийски и авторитарен режим на управление.

„Демократична България” ще бъде ли опозиция на сегашното управление, което прави непрекъснато поклони ту на Изток, ту на Запад?

В учредителната си декларация сме записали, че партиите, които основаваме “Демократична България“, сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП, ДПС корупционен модел на управление. За нас това е модел, който ограбва бъдещето на страната. Виждате, че всекидневно се атакуват демократичните ценности и се подменя евроатлантическият избор на България.

 Какви модерни политики смятате да заложите в програмата си?

Централна тема за нас е развитието на човешкия капитал. Това е богатството на нацията. Трябват да се инвестира усилено в ново образование и умения за бъдещето, в отговор на нуждите на бизнеса и скоростта на промяна в съвременния свят. Трябва да се инвестира в здравето на нацията. Да се привличат и задържат на талантите и висококвалифицираните хора, да се отключи потенциалът на „Голямата България“ заедно с българските общности зад граница. Трябва да дадем на младите поколения  перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество, в страна обърната към бъдещето. Управлението, което имаме е управление на застой, който се самонарича „стабилност“. Няма национална визия, която да е поставила в центъра на публичния разговор качеството на живот, устойчивото управление на природните ресурси и икономическия растеж, който да стъпва върху революцията в технологиите, иновациите и знанието. Ние ще предложим такава управленска алтернатива, която да използва предимствата на България, не за да догонва в развитието си, а да направи скок. Затова казваме, че демократична България може много повече. Това става с премахване на бариерите пред развитието на потенциална на нацията. Искаме да предложим такива визия и затова обединяваме ресурсите си в „Демократична България“.

 

 

Известно е, че не малка част от българското общество е настроена носталгично и гледа по-скоро назад, отколкото напред. Как смятате да работите с тях и как смятате да ги убедите да гласуват за вас?

Няма човек, който да не иска достоен живота и бъдеще  за децата си.

Това се постига чрез честни и справедливи правила и просветени институции, които се грижата да създават условия за развитие. Ще разговаряме с хората и ще представяме идеите си как България може да стане част от семейството на успешните и развити държави, където предприемаческия дух създава стойност, където благосъстоянието е споделено и където имаш свобода да се развиваш. Където можеш да мечтаеш.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!