Милен Михов е роден на 4 май 1961г. Завършва специалност „История” във ВТУ през 1987г. и от следващата работи като преподавател по българска история в Историческия факултет на университета. През 1994г. става член на ВМРО и последователно е избран за председател на общинската организация, Областния комитет и член на Националния изпълнителен комитет.
Към момента Михов е депутат в 44-то Народно събрание. Член е на комисията по отбрана.

 

Утре предстои да бъде гласувано ветото на президента Румен Радев върху сделката за закупуването на изтребителите Ф-16. Вие подкрепяте ли сделката за тези самолети и смятате ли, че ветото може да бъде преодоляно?

Ветото трябва и ще бъде преодоляно. Едно малко уточнение, но е важно – ние често използваме думата „сделка”, а това е междудържавен договор – между Република България и между правителството на САЩ. Това е важно обстоятелство, тъй като много се спекулира за евентуални комисионни и нещо под масата. Когато две държави сключват междудържавни договори, такива неща са невъзможни.

ВМРО твърдо подкрепя тази стъпка, този договор, по ред обстоятелства. За първи път от 30 години въоръжените сили ще бъдат снабдени с много мощно съвременно оръжие. Това е много важна първа стъпка в модернизирането на военновъздушните ни сили.

Що се отнася до ветото – аз лично съм изненадан, че президентът на България, който е пилот от кариерата и бивш командващ на ВВС, поставя под въпрос сключването на този договор с едно немотивирано вето. Вчера пред комисията по отбрана, аз имах възможност да спомена, че във ветото липсват аргументи. Има разсъждения, внушения, оценки за работа на НС, но няма аргумент.

Това прави ветото немотивирано и в този смисъл – противоречащо на Конституцията, която задължава президентът мотивирано да върне един определен закон. Все пак процедурата ще бъде извървяна и се надявам, че утре парламентът ще вземе едно държавно отговорно решение.

А, ако президентът наложи вето върху Закона за държавния бюджет, с който се регламентира плащането на тези четири договора, какви действия биха били предприети. Смятате ли, че е възможно до края на парламентарния сезон да бъде приета тази сделка и през есента вече да се пристъпи към придобиването на самолетите?

Много е важно да подчертаем, че сключването на този договор е обвързана с актуалността на офертата, която определя важния елемент – цена на плащанията. Валидността на тази оферта е между 3-5 септември. Ако България, като държава, не ратифицира договора и не извърши съответните действия в този срок, офертата загубва стойност.

Това означава, на първо място, процедурно връщане на преговорите далеч назад и оскъпяване на сделката. Аз се надявам, че президентът  е отговорен държавник и не мисли да доведе до такива щети българските национални интереси, чрез процедурни хватки и използване на правото му да върне закон по време на парламентарната почивка. Ако това все пак стане, Народното събрание ще има готовност да приеме нови решения, дори и през август. Съмнявам се, че г-н Радев ще прибегне до такива процедурни хватки.

Бих искала да Ви попитам и за състоянието на коалицията „Обединени патриоти”. Вчера бяхме свидетели на напрежение между ВМРО, НФСБ и „Атака”. Красимир Каракачанов каза, че коалиция няма. Какъв е Вашият коментар – ще се стабилизира ли коалицията, възможно ли е да се разрешат конфликтите. Волен Сидеров дори заплаши, че напусне парламента.

Трябва да кажа, че ВМРО е носител на идеята за обединение на патриотичните формации. Преди 6 години ние отправихме покана към „Атака” и след това към НФСБ. През 2014г. създадохме „Патриотичния фронт”, в съюз с НФСБ, две години и половина  по-късно успяхме да обединим и „Атака” в този съюз. Така че, ние последователно действаме в тази посока.

Но, когато един от партньорите в продължение на година и половина работи срещу коалицията, повдига въпроси за оставки, обвинява в какви ли не прегрешения своите партньори, то това не може да бъде търпяно безкрайно. Г-н Каракачанов много ясно каза, че такава коалиция не може да съществува. ВМРО ще продължи да работи за единството на патриотичните сили, дали с г-н Сидеров или не, това зависи от него.

Ако „Атака” напусне парламента, ще има ли затруднения с кворума? И може ли да се каже, че действията им са свързани, малко или много, със сделката за самолетите, тъй като двете неща съвпаднаха?

Не мога да гадая дали поредните обвинения срещу партньорите от „Атака” са продиктувани от отношения към сделката за новите самолети или не. Всъщност, те през последната година са перманентни. Ако някой депутат от „Атака” напусне парламента, то законът е ясен – в листата има други хора, които ще попълнят неговото място.

На финала искам да Ви попитам – как оценявате този политически сезон, който е към своя край? Успешен ли беше за ВМРО или по-скоро не?

Беше много труден и изпълнен с напрежение. Да си припомним, че той започна с едни много дълги и тежки, и емоционални протести на майките на деца с увреждания. Мисля, че този проблем вече е решен. Що се отнася до ВМРО – мисля, че той беше успешен. ВМРО се утвърждава като една стабилна, национално отговорна сила в патриотичното пространство и евроизборите показаха това. Аз мисля, че успехът, който ВМРО постигна на европейските избори, самостоятелно, получавайки възможност да изпрати двама представители в европейския парламент, е най-голямото събитие на този парламентарен сезон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук