Мирослав Пашов – Завършва ВИТИЗ “Кр.Сарафов”, актьорско майсторство в класа на проф. Любомир Кабакчиев
1981 – 1991 г. – актьор в Драматичен театър “К.Величков” – гр. Пазарджик
1991 – 1993 г. – изпълнителен директор на І-ви частен театър “Алтернатива”
1993 – 1995 г. – зам.директор на Младежки театър – гр. София
от 1995 г. – работи в Театър “Българска армия”
Има над 70 роли в театъра, киното и телевизията
от 2010 г. е директор на Театър „Българска армия“

Разкажете ни какво подготвяте за коледния афиш?

По Коледа, един великолепен празник, хората искат да се чувстват малко по-различно, по-щастливи, нещо по-приятно да им се случва и ние, разбира се, ще направим, така че те да видят нашите най-добри комедии. Ние сме заложили на най-доброто, което имаме в театъра: „Декамерон”, „Ножица трепач”, „Колко е важно да бъдеш сериозен” на Оскар Уайлд, „Черна комедия”, „Тартюф”. На каменните ни сцени са „Басейнът”, „Вкус на мед”, „Една нощ с теб”. Малко по-весели неща за празниците.

Какви турнета има в момента?

Аз мога да се похваля, че Театър „Българска армия“ по традиция пътува много из страната и тази традиция е вече 70-годишна. Театърът ще празнува догодина 70-годишен юбилей. Тази традиция съм я продължил и театърът прави годишно между 70-90 турнета в страната. Нямам предвид само големите градове на България, ние ходим навсякъде, където сцените позволяват. В читалища, културни домове и т.н. Сега предстои турне отново на „Железният светилник”. Този спектакъл е един от най-канените в провинцията. Който все още не го прочел, е хубаво да го прочете, а иначе ще го види в интерпретация на Театър „Българска армия“

Как се отрази на Театър „Българска армия“ театралната реформа?

Обясненията са много и различни. Единственото, по-важно за мен, е какво точно се случва в Театъра на Армията. Аз имам поглед общо взето върху целия български театър, но отговарям за този театър и затова ще говоря конкретно. Най-малкото, че театърът започна да работи доста по-интензивно, концентрира се работата в театъра, актьорите имат специфично отношение към работата си тук, в театъра. Те знаят, че трудът, който полагат тук, усилията, разбира се, на основата на техния талант и качества им дават добри плодове. Сиреч, това като възнаграждение им се връща. Това според мен е едно от най-важните неща, които се случиха в тази реформа. Че хората, които работят биват възнаградени за този си труд и не е необходимо да тичат по разни, както ние ги наричаме „халтури”, те могат да изкарват добри възнаграждения в театъра си и това съответно вдига качеството, защото те се концентрират в работата си тук, а нашата работа никак не е лесна. Малцина остават с впечатлението, че въпросът е да се научи текстът, този проблем въобще не съществува при нас. Да пресъздадеш един образ, това е много по-дълбоко нещо. Но творчеството нека го оставим леко в тайна.

Кои са в момента представленията рекордьори по зрители?

Театър българска армия е известен с дълголетните си постановки. За 27-и сезон вече се играе „Секс, наркотици и рокендрол”. Един спектакъл, който преди 27 години излиза на сцена и до този момент, без да променя състава си – Ивайло Христов, Дони  и Коцето, продължава да се играе с пълна сила и при препълнени салони. Следващият спектакъл е „Много шум за нищо”, който се играе 22 сезона на Театър „Българска армия“ по същия начин – с препълнени салони. Една година след него излезе – „Колко е важно да бъдеш сериозен”, Оскар Уайлд. 21 години се играе. Сега през декември се честват 15 години „Ножица трепач ” на сцената на Театър „Българска армия“. 15 години никак не са малко. 11 години се играе „Железният светилник” и от там нататък всички наши спектакли се гледат прекрасно. Публиката има голям интерес към тях.

От преди 5 години ние имаме и нова камерна зала на 5-и етаж – зала „Миракъл”, която вече има самостоятелен репертоар. Така че ние имаме възможност в една вечер да играем на три сцени. На голямата ни сцена, в сцена „Миракъл” и старата ни камерна сцена „Максим”. Затова мисля, че тези, които не са били на театър в Театър „Българска армия” до този момент, трябва веднага да го направят, а тези, които са били и са пропуснали нещо, ги съветвам също да погледнат в интернет или тук на касата на Театъра и да си изберат, каквото пожелаят. Аз мога да ги уверя, че ще гледат нещо много добро.

Предстои в Театъра да излезе на сцена „Максим” един нов спектакъл с участието на едно голямо име в българския театър и кино и актьор на Театър „Българска армия“ – Васил Михайлов. Пиесата се казва „Енигматични вариации” и аз мисля, че през декември почитателите и зрителите на Театър „Българска армия“ и на българския театър ще бъдат очаровани от играта на Васил Михайлов в партньорство с Милен Миланов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!