На Западните Балкани  е като на пазар, има от всичко помалко – оставки на министри в Черна гора и Македония, димни бомби в прищинския парламент, тайно но разкрито посещение на сръбския президент в САЩ с цел да спаси неспасяемото Косово, заплахи от президента на Република Сръбска, че ако Косово получи право на собствена армия и той ще направи същото и като капак на всичко е турнето „през православните сръбски земи“ на любимците на Кремъл „Нощните вълци“.

ПОСЕЩЕНИЕТО

на „Нощните вълци“ в Сърбия и Република Сръбска предизвика голям медиен шум и породи буря от недоволство и коментари в медийното и публично пространство в региона и обтегна не дотам добрите отношения между Сърбия и Босна и Херцеговина. Последваха и  много въпроси – каква е целта на посещението на „Нощните вълци“ в момент в който спокойствието на Западните Балкани не е много стабилно, кой е домакинът на гостите от Москва и не се ли цели с тяхното посещение определено като „мисия“, дестабилизация на региона чрез протежетата на на Москва, едно от които е Милорад Додик, президентът на Република Сръбска.

За предстоящото посещение на „Нощните вълци“ белградският вестник „Блиц“ публикува обширна статия под наслов „Вълците“ на Путин създават мрежа от екстремистки организации“ /17.03.2018/,  анализирайки дейността им извън Русия и особено в Сърбия и Република Сръбска където имат свои симпатизанти и сподвижници. Последва реакцията и на редица неправителствени организации в Белград, като Центърът по човешките права призова Агенцията по сигурност на Сърбия да каже дали няма опасност по сигурността на страната след като става дума за хора намиращи се на територията на Република Сърбия, които притежават оръжие. Директорът на Центъра за регионализъм в Белград, Александар Попов зяви, че като се знае с кой ще се срещат „Вълците“, тяхното идване в Сърбия може да се смята за съюзяване на крайните националисти в региона.  Според него „това е част от политиката на Русия в тази част на Балканите  където подобни националистически организации се обединяват около идеята на православието, славянството и емоциите на хората“.

ОЩЕ НЕПРИСТИГНАЛИ

в Белград, Министерството на вътрешните работи на Босна и Херцеговина издаде забрана за влизането на „Нощните вълци“ на територията на страната включително с техния лидер Александър Залдостанов известен с прякора си „Доктора“, както и на водача на сръбския клон на „Нощните вълци“ Саша Савич. Залдостанов е известен с  близките си отношения с Владимир Путин и с това, че популяризира руската политика извън пределите на Русия, обявявайки се за православно братство и срещу антиамериканската политика на Балканите. От 2014 година „Нощните вълци“ са със забрана за влизане на територията на САЩ заради връзките им със сепаратистите в Украйна и участието им в националистически маршове. Също така имат забрана за влизане в Литва, Полша и Грузия.

Първоначално беше съобщено, че гостите от Русия представляват група от 20 души, членове на „Нощните вълци“, които ще посетят десетки градове в Сърбия и Република Сръбски на мотори. Впоследствие се оказаха трима – двама мотористи и един свещеник на Руската православна църква. Оказа се, че и лидерът им не дойде, най-вероятно поради издадената забрана за влизане на територията на Босна и Херцеговина. Възможно е да са намалили присъствието си и поради големия шум в общественото и медийно пространство на Сърбия и Босна и Херцеговина. Тримата руснаци които се появиха в Белград, казаха че целта на посещението им е мисия, която да укрепва мира и братството между православните народи на Балканите и Русия. Посещението им било „с проучвателен характер на културното влияние на руската империя на Балканите“. Това предвиждало посещение на градовете Белград, Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Валево и Ягодина в Сърбия, както и на Баня Лука и още няколко града в Република Сръбска.

ТУК Е ВАЖНО

да отбележим, че домакините на гостите от Русия са двама скандално известни сърби, Младен Василевич и Саша Савич. Първият е босненски гражданин с постоянно местоживеене в Белград за който има издадена бюлетина за издирване от страна на Босна и Херцеговина за извършени военни престъпления на територията на Босна по време на войната през 1992 година. Вторият, Небойша Савич е сръбски гражданини, лидер на националистическото формирование „Сръбска част“ в град в Ниш, който на 9 януари 2018 г. с мъже от формированието облечени във военни униформи присъстваше в отбелязване празника на Република Сръбска в Баня Лука. По този повод властите в Сараево го определиха като „лидер на паравоенен ескадрон“ а в-к „Гардиън“ ръководената от него организация определи като „паравоенно формирование, което се обучава в Руския хуманитарен център в Ниш“.

МЕДИЙНИЯТ

и политически шум който се надигна около посещението на „Нощните вълци“ принуди президента на Република Сръбска, Милорад Додик да отмени срещата си с тях, макар че няколко месеца преди това на Александър Залдостанов беше връчил орден „за особени заслуги в популяризиране на човешките права, толеранция между хората и народите, права и свободи, както и за укрепване приятелските отношения между Република Сръбска и Руската Федерация“.

В Баня Лука, руснаците обвиниха медиите в региона за шума около тяхното посещение и особено властите на Босна и Херцеговина заради издадената забрана за влизане на техния лидер Алексанъдр Залостанов и на сръбският му домакин Небойша Савич. От името на „Нощните вълци“ Евгений Строгов, заяви, че е изненаден от големият медиен интерес и лошият имидж който им правят медиите макар че тяхното десетдневно турне предвижда обиколка на православни църкви и манастири в региона и запознаването им с руското влияние на Балканите. Освен посещението на няколко църкви в Баня Лука и Бйелина те се поклониха пред паметника на последния руски цар Николай II Романов в центъра на Баня Лука и което е може би най-важното от посещението им там, е оглеждане мястото на което ще бъде построен бъдещият Руско-сръбски културен център. Подобен център, само че наречен Духовен беше открит в Руската църква в Белград.

ПОСЕЩЕНИЕТО

на „Нощните вълци“ в Сърбия ще  продължи до 28 март. Където и да се появят предизвикват противоречиви настроения. От множеството сайтове и коментари си личи че имат привърженици сред крайните националистически организации в много градове на Сърбия и особено се ползват с голямата подкрепа на Сръбската православна църква, за която се тъврди че с руски пари финансира крайни националистически организации. Тепърва предстои да видим и каква ще е ролята на Руският духовен център в Белград.

Управляващите в Белград не взимат страна по случая, явно за да не разсърдят Москва. От друга страна намесвайки се във вътрешните работи на Босна и Херцеговина по линия на  Република Сръбска и чрез нейният президент Милорад Додик създават напрежение в региона, още повече че дни преди визитата на „Нощните вълци“ Милорад Додик заплаши, че ако Косово създаде армия и Република Сръбска ще създаде такава, макар че по Дейтънското споразумение няма право на подобно нещо. От всичко това проличава още нещо и това е конфузната ситуацияв която еизпаднала  Сърбия – от една страна тя води преговори с ЕС, от друга е за „вечна дружба“ с Русия на военен, духовен, църковен, икономически, културен и просветен план. Как се вписват „Нощните вълци“ в тази политика ще видим след края на посещението им. При всички случаи и мълчанието на Белград ще трябва да вземем предвид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!