Въпреки думите на министър-председателя Бойко Борисов, че България няма да изгони руските дипломати, докато не се потвърди категорично, че Русия е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, световните агенции днес написаха нещо съвсем различно.

Авторитетното издание „Таймс” информира, че България е сред страните, които ще изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която предприе мерки заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скриапл и дъщеря му Юлия.

Сходна информация се появи на сайта и на Си Ен Ен.

И двете медии се позовават на неназовани чужди дипломати.

„До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва“, пише „Таймс“.

Изданието съобщава, че „в съгласуваната кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави“.

Старши чуждестранен дипломат казва пред Си Ен Ен, че Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, България, Ирландия и няколко други страни „вероятно“ ще изгонят руснаци в понеделник.

Медиите добавят, че на срещата на върха в четвъртък „лидерите на ЕС взеха решение посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер да бъде отзован за консултации, а след това да започне и координираното изгонване на дипломати”.

Лидерите на ЕС излязоха с обща позиция за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март. Те подкрепиха британската позиция и в общото им изявление се казва, че е „много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал“.

След срещата на върха в Брюксел премиерът на България Бойко Борисов коментира, че вярва на позицията на Великобритания, но докато има „висока степен на вероятност“, не може да се предприемат толкова радикални мерки.

„Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме“, каза Борисов.

Той коментира още, че по този въпрос му предстоят разговори с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“.

„Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите”, заяви българският премиер след визитата си в Брюксел.

Миналата седмица Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му, извършена на 4 март с химическо отровно вещество. В отговор Русия изгони 23-британски дипломати, затвори консулството на Великобритания в Санкт Петербург и Британският съвет. Москва категорично отрича да има нещо общо със случая Скрипал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!