политици

Задълженията на НЗОК към чужди фондове са над 270 млн. лв., както бе обявил управителят проф. Камен Плочев и не са „само 7,6 милиона“,  каквито бяха твърденията от изпълнителната власт срещу Плочев след искането му за актуализиране на бюджета.

Просрочените и пресни дългове на българската страна бяха потвърдени със счетоводни документи на предизвиканото в последния ден на седмицата от извънредно заседание на НЗОК. Свикано заради фрапантното разминаване в информациите за сумите на дълговете, заради набиращия скорост огромен международен скандал и заради още по-големия вътрешен скандал в здравеопазването – блокирането на подписването на Националния рамков договор. (Без този договор болниците у нас ще са принудени да спрат да работят поради липса на пари).

Рамковите договори за тази година с лекарите и зъболекарите да не се подписват до изясняване на финансовото състояние на НЗОК, разпореди  финансовият министър Владислав Горанов на здравния министър, но и, непонятно по силата на какво, и на касата, и на  Българския лекарски съюз, и на Българския зъболекарски съюз. При това само ден преди парафирането на договорите.

Горанов бил в недоумение:  „ Как е възможно такова разминаване със стотици милиони в данните!“.  ( Загадка е към кого е адресиран въпросът, както и изобщо как е възможно да се стига до подобно недоумение в една претендираща за нормалност и европейска държава).

Толкова по последния здравен нашенски скандал, именуван „ Плочев и другите“. С едно тревожно наложително уточнение: че който и да е авторът, причинителят, какъвто и да е бил замисълът,  бе нанесен нов тежък удар по една и без това болееща система – „стратегически важен елемент на сигурността на държавата“. (Формулировка,    взета 1:1 не отдругаде, а от Стратегията за национална сигурност на кабинета „Борисов 3“).

В рамките на денонощието обаче това не бе единственият секторен трус. Разтресе се и  друга,  с отношение към националната сигурност, зона – енергетиката. Там пък гръмна скандалът  „ЧЕЗ“. Най-голямото енергодружество у нас , чешко, което обслужва над 2 млн. от абонатите у нас, се продаде.

Плановете на компанията да напусне България не са от вчера. Преговорите вървят повече от година като  през цялото това време никой не прояви интерес защо  ЧЕЗ бяга,  след кето се стигна и до днес: финално избраният купувач се оказа малка пазарджишка компания с няколко соларни парка  – „Инерком България“, ригистрирана в Требич.

Първата оценка за сделката даде не кой да е, а секторен визионер, председателят на парламентарната комисия по енергетика и бивш енергиен министър Делян Добрев и от ГЕРБ. И той изненадан и недоумяващ като финансовия министър Владислав Горанов  по-горе,  изрече:

Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи ще купи най-голямото ЕРП в България. Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за „Инерком България“ и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България. Първоначално помислих дори, че е фалшива новина.

„Въпросната фирма е с активи 90 хил. лв., на загуба от 11 хил. лв. за миналата година и изведнъж купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ – оборот от 2 млрд. лв., приблизително половината абонати, 30% от националната мрежа, коментира още Делян Добрев.

Някак между другото известният хасковски депутат на ГЕРБ и енергиен експерт вметна, че, да, и той бил чувал, но „ не можел да потвърди, че има връзка между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, която е собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ“.

За да се запази управленски стил, пак се разигра етюд с оставки. Пак недоумения! Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка. „За да не пада и сянка на съмнение, свързано със сделката на ЧЕЗ върху правителството и премиера“, обясни тя.  А министър-председателят  лично я похвали отвъд граница за решението. Както, впрочем, подтикваше с „добри чувства“ и проф.Плочев.

За окончателно успокоение на българските граждани за ставащото в сектора, за неговата стабилност и с тока утре, както и в държавата в цялостност,  додаде и лидерът на соцпозицията Корнелия Нинова:

„Ние живеем в дивашка държава. И сега ли ще мълчим? Господин Сидеров, къде сте? Все пак ваши са думите, че ще изгоните ЧЕЗ от България“, призова Нинова. След което поиска „премиерът Борисов веднага да се яви пред парламента и да отговаря за ЧЕЗ : има ли правителството на България информация? Защото, ако „да“, и мълчи, значи имаме паралелна държава и паралелен министър-председател“,  обобщи тя.

Има ли правителството на България информация изобщо за тази сделка, изобщо за ставащото в държавата. Има ли или няма информация, има ли или няма държава, продължи да пита недоумяваща и Нинова.

Откъм управляващите отговориха. Но не ГЕРБ, а коалиционният партньор на ГЕРБ Волен Сидеров, застигнат и той от сезонния вирус на озадачението.

Не знам дали има разумен човек, който да не се усъмнява в тази сделка, надявам се на здравия разум на правителството да я преразгледа. Българското енерго и без това навремето бе  дадено на безценица на чешката държавна фирма, което бе наречено тогава приватизация, произнесе се и външнополитически , и партриотично Сидеров  за  времето, когато ЧЕЗ стъпи на българския пазар.

Явно, Волен пак влиза в пищен опозиционен образ, нищо, че заема парламентарната скамейка на председател на ПГ от управляващите.  Сега му е паднало пак да громи чужди изедници, коментира реактивно известен политически коментатор. И вписа последната Волен-Сидерова активност (срещу „чуждата държава Чехия и посегателството й върху националната ни енергейна мрежа чрез бранда ЧЕЗ“ ) в актуалната му битка за еманципиране и реанимиране в обитаваната сега от него тройна управленска фракция НФСБ – ВМРО- „Атака“.

Изминалата седмица, факт,  вече даде и друго доказателство за връщането на лидираната от  Сидеров „Атака“ към визията черно кожено яке и националистическо лозунгарство.  Той не се смути да удари здраво дори вътрешносъзния си другар  Красимир Каракачанов (ВМРО), вицепремиер и министър на отбраната заради антинародно заиграване.

Какво се е заиграл, какво си мисли Каракачанов  с това вторачване в самолети. Играе си игрички  срещу и без това измъчения българин, вместо да вземе да удари по масата! Вместо да им плащаме ние на САЩ , те да вземат да дадат. Дали сме им военни бази, плащат нула, така че, айде, ако обичат да подарят 20 самолета, а не да искат 2 милиарда от страдащия изпостелял българин, произнесе се Сидеров  „срещу  натовци и САЩ“.

Има я заявката, че можем да очакваме камъни и още по-голяма и от сегашната бъркотия и в трети сектор, свързан с националната сигурност – този на отбраната.

Силна политическа седмица на стабилност имахме, няма що.  Ако случайно някой е изпитал някаква тревожност, да се стегне. Няма страшно.  Има евтин детокст. Действа понякога дори срещу подобни на сега тровещите ни свръхдози  управленски и политически недоумения всякакви: пиеш една студена вода. Колкото по-голяма и по начесто, толкова по-сигурно. Възможно е и оцеляване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук