Алехандро Поланко Мата
на снимката: Н.Пр. посланикът на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата
Алехандро Поланко Мата е роден на 28 ноември 1959г. в Мадрид. Завършил е право. В дипломатическите среди влиза през 1987г. Назначен е в испанските дипломатически представителства в Австрия, Словения и Мароко. През декември 2004 г. е назначен за посланик на Испания в Ислямска република Мавритания. През ноември 2013 г. е назначен за посланик на Испания в Алжир, длъжност, която заемаше до май 2017 г.
На 22 април е назначен за посланик на Испания в Република България

 

Първо искам да Ви благодаря, че се съгласихте да направим това интервю. Ние българите много живо се интересуваме от Испания по много и различни причини. Но, моля Ви, разкажете ни първо как се развива епидемията от коронавируса в страната и започва ли разхлабване на карантинните мерки?

Преди всичко благодаря за поканата за това интервю.

Кризата COVID-19 се превърна в глобална пандемия, не познава граници и засяга всички страни в глобален мащаб. Става дума не само за сериозно и първостепенно здравно предизвикателство, но и за икономическо такова. Видно е, че европейската солидарност и сътрудничество са необходими повече от всякога за справянето с този световен проблем, който изисква координиран и всеобхватен отговор от всички европейски партньори.

Испания, както направи България и други европейски страни, обяви извънредно положение на 14-ти март и го удължава четири пъти по 15 дни, последното решение бе взето на 6 май и е в сила до 24-ти май.

Въпреки че Испания беше една от първите най-силно засегнати държави, с усилията и решимостта на нашите здравни работници и солидарността на испанския народ  разпространението на пандемията беше овладяно, стабилизирано и забавено. В следствие, през последните седмици в Испания се наблюдава значително намаляване на броя на заразените и починали от COVID-19.

Така Испания вече може да започне процес на постепенно отваряне – с различно темпо и по асиметричен начин. Процес, в който под ръководството и надзора на испанското правителство във всяка провинция плавно ще бъдат премахвани мерките, задействани с извънредното положение. Същевременно ще се пристъпи към възможно най-бързо възстановяване на социалната и икономическата дейност.

В допълнение към регионалните мерки, планът за деескалация обхваща и набор от икономически и социални мерки на стойност над 200 милиарда евро за борба с въздействието на COVID-19 (най-голямата мобилизация на икономически ресурси в историята на демократична Испания).

Бих искал да използвам случая да изразя съпричастност и съболезнования към засегнатите от пандемията, следвайки примера на външните министри на Испания и България Аранча Гонсалес Лая и Екатерина Захариева, които наскоро проведоха  видеоконференция по повод 8-ми май, 110 годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Много българи имат имоти в Испания, а още повече работят на територията на страната и имат дългосрочно право на пребиваване. Могат ли тези хора в момента свободно да влизат и излизат от Испания?

На 11-ти май испанското правителство одобри две заповеди, като от една страна, се възстановява временният граничен контрол по въздух и вода до 24-ти май, а от друга, се определят карантинни условия за период от 14 дни, които ще трябва да спазват влизащите от чужбина.

В този смисъл, към постоянно пребиваващите българи в Испания се отнасяме еднакво, както с испанците. Те  могат да влизат и излизат от страната, изпълнявайки българските и испански карантинни изисквания.

Тези мерки вече се прилагат в редица европейски държави, сред тях и България, която също не позволява влизането на граждани от някои страни на ЕС или от трети държави, с изключение на постоянно пребиваващите и семействата им. И за България е задължително спазването на 14-дневна карантина.

Още с обявяването на извънредното положение Испания улесни заминаването на всички чужди граждани, независимо дали ставаше въпрос за транзитно преминаващи или пребиваващи в Испания, които искаха да се завърнат в родината си или в държавата, където живеят.

Испания е предпочитана туристическа дестинация за хиляди българи. Ще могат  ли тази година българите да посетят испанските туристически забележителности?

Всъщност туристическият интерес е взаимен и нараства. През 2018 г. 96 000 испански туристи са посетили България и 181 000 българи са посетили Испания, като броят е нараснал  през 2019 г. Освен това туристическият сектор и в двете страни играе важна роля за икономическата устойчивост, като представлява около 12% от БВП и е със сходен процент на заетост.

Загрижеността към влиянието на здравната криза COVID-19 върху този ключов сектор е още една споделена грижа и в тази връзка Испания и България са част от инициативата на девет държави от ЕС, които подписаха декларация за насърчаване на икономическите мерки и подкрепа на туристическия сектор, в която се призовава към нуждата от общи решения за туристическата индустрия на европейско ниво и се подчертава необходимостта от общи координирани мерки в мобилността и безопасността на туристическите обекти.

Искаме туристите, които ще ни посетят тази година да имат  всички възможни гаранции, че са взети необходимите мерки за опазване здравето и сигурността им. Считам, че е окуражаващо изявлението на еврокомисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони, който изрази увереност, че тази година ще имаме туристически сезон, дори и той да не е обичайният. Ще се наложат мерки за сигурност и ограничения, които преди не са съществували. Следим изключително внимателно пакета от препоръки, изготвен на 13 май от Комисията, който представлява пътна карта за рестартиране на сектора и сочи мерките за транспорт, поетапното отпадане на ограниченията за пътуване и здравните протоколи за безопасността във ваканционните дестинации. Целта е да дадем възможност на европейците да се насладят на летните си отпуски.

Отношенията между България и Испания през последните 30 години стават все по-близки и отворени. Но сякаш българите показват по-голям интерес към Испания, отколкото испанците към България. Какво трябва да се направи, за да се засили интересът на испанците към България?

Според мен испанският гражданин проявява все по-голям интерес към България. Както споменах, през последните години наблюдаваме значително нарастване на туристическите потоци от Испания към България. Бих прибавил и все по-честите въздушни връзки до София от редица испански градове (Мадрид, Барселона, Аликанте, Валенсия, Кастейон, Малага, Палма де Майорка).

България предлага много стимули за испанския турист – култура, история, природа, слънце, плаж, кухня. Освен това българският характер е близък до средиземноморската култура. Държавите ни са географски разположени в Южна Европа и са външна граница на ЕС, с богата култура, предадена от множество цивилизации, които от край време са се заселвали по териториите ни. Полуостровите са географски отдалечени, но в човешки аспект са много близки. Наличието на голяма българска общност в Испания (близо 300000 души) помага за все по-доброто опознаване на България в Испания. Фигурата на цар Симеон, тясно свързана с Испания, несъмнено също допринася.

Тази година честваме 110 годишнината от установяването на дипломатическите ни отношения с България. По този начин искаме да дадем тласък на връзките ни във всички области (политика, икономика, култура) и да разпространим сред испанците и българите представата за две държави с утвърдено, богато и разнообразно наследство.

Вече измина една година от Вашия мандат. Какво научихте за България и какво планирате за оставащото време от мандата Ви в посока  задълбочаването на връзките и разбирателството между българи и испанци?

Държавите ни гледат към бъдещето с оптимизъм, въпреки настоящите обстоятелства, породени от кризата с коронавируса. Наясно сме, че споделяме много общи интереси като членове на ЕС и НАТО и като страни, разположени в двата края на Европа.

Испания беше една от първите държави, които отвориха трудовия си пазар за българските граждани. Подкрепяше интеграцията им в НАТО и ЕС от самото начало.

Отношенията между страните ни се базират  на солидно приятелство, изразено главно в три насоки:

От политическа гледна точка срещите в рамките на международните форуми между представители на страните ни са постоянни. Трябва да добавим и подновяването след известен времеви застой на политическите консултации между Испания и България през миналия октомври. Когато обстоятелствата позволят, трябва да продължим да стимулираме посещенията между страните и двустранните визити, за да подсилим отношенията ни във всички области.

През последните години българската икономика показа устойчив и стабилен растеж с ниски нива на безработица. В тази връзка Испания е изключително заинтересована от развиване потенциала на икономическите отношения. През 2019 г. Испания се нареди сред десетте най-големи чуждестранни инвеститори в България, като двустранният търговски обмен достигна 2 милиарда евро, което я прави осми доставчик и девети клиент с кумулативни инвестиции от близо 1,1 милиарда в началото на годината.

Има разнообразни сектори, в които бихме могли да развиваме икономическото сътрудничество: инфраструктура (особено що се отнася до железопътния транспорт, за който Испания е еталон на международно равнище); енергия (независимо дали става дума за газовия или петролния сектор, с испански компании като REPSOL, Duro Felguera и ACS, които вече имат присъствие в страната, също и в ядрения сектор); туризъм (функционират няколко испански вериги като Sol Meliá, Iberostar, Med Playa, Barceló, Riu и туристически агенции като „Viajes El Corte Inglés“); отбрана (има възможности за сътрудничество с наши фирми чрез Европейския фонд за отбрана); иновации и предприемачество (технологичното изложение WEBIT щеше да се проведе тази година във Валенсия).

Съществуват и други сфери на интерес за нашите фирми като текстилната промишленост, жилищното строителство, водния сектор. Във всички тях Испания има доказан опит, който би бил много полезен за българската страна.

В рамките на така наречената „мека дипломация“ Испания разполага с разнообразни инструменти, които я превръщат в ключова сила в областта на културата. Сред тях Институт „Сервантес“ и 14-те училища с изучаване на испански език, което улеснява над 21 000 български ученици завършващи средното си образование на испански, а Испания е страната с най-много неделни училища, в които българските ученици изучават родния си език.

Всичко това спомага  за увеличаване на интереса към страната и езика ни в България и подсилва отношенията, в които един от основните стълбове е  голямата българска общност, живееща в Испания.

Накрая, в сферата на европейските въпроси, Испания и България имат редица общи теми, в които можем да си сътрудничим – туризма, кохезионната политика, общата селскостопанска политика, отбраната, социалното измерение на вътрешния пазар, борбата срещу тероризма, правното сътрудничество, миграционните въпроси.

Надявам се по време на мандата ми да консолидирам всички тези аспекти, както и да спомогна за растежа в тях.

Имам воля за това и вярвам, че съществуват възможности да го направя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!