Проф. Асен Балтов е изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от м. февруари 2017г. Преди това е началник на Първа травматологина клиника на университетската спешна болница.
Специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; на лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците; ендопротезиране на стави на горен крайник – рамо и лакът. През месец Юни 2016 г. придобива степен „професор“.
Участвал е в 100 международни конгреси и срещи с международно участие.

 

Проф. Балтов, разгледахме ремонтираните детски отделения на „Пирогов”. Те изглеждат изключително добре. Откъде е финансирането за ремонта и как новите отделения помагат на малките пациенти?

Финансирането за ремонта беше реализирано с отпуснати целеви пари от държавата. Всъщност, за да изглежда по този начин, това е благодарение на Фондация „Америка за България”, която направиха един голям жест към „Пирогов” и детските клиники. Успяхме, чрез тях и техните архитекти и фирми, които имаха желание да помогнат и да спонсорират, да направим един проект „Малките герои”.

Този проект направи клиниките да изглеждат много приветливо. Децата, независимо, че са излекувани, когато дойдат на контролни прегледи, искат да видят стаите, да видят играчките. Връщат се обратно, все едно са били на гости, а не са били на лечение.

Това беше изключително важно и много показателно как трябва да изглежда една детска клиника в бъдеще.

Със сигурност това много бързо им позволява да се абстрахират от това, че са в болница. Вероятно им помага и за по-бързото възстановяване, избягвайки емоционалната травма от това, че се намират болнично заведение.

Когато намаляваш така наречената „болнична травма”, защото когато имаш едни лоши условия, правят му се манипулации, то изпитва ужас от тези неща. Когато около себе си виждаш една невраждебна среда, сестрите също са с много приветливо облекло, тогава децата да се чувстват все едно са си вкъщи. Дори някои се чувстват по-добре, отколкото вкъщи.

Да поговорим малко и за спешната помощ. На какво ниво е тя и как „Пирогов” помага на хората в страната?

Спешната помощ в „Пирогов” е на изключително високо ниво. В клиниките и в Спешното отделение ние сме трето ниво на компетентност. Всички знаят, че „Пирогов” е болницата, в която винаги се приема безотказно и когато имаш някакъв проблем, трябва да дойдеш да те видят в „Пирогов”.

Мисля, че тази тенденция се засилва. Мога да кажа, че за 2018-та година броят на пациентите е нараснал с 20 000, които са преминали през спешното отделение, което не е никак малко. Това е горе-долу броят на пациентите, които преминаваха преди за два месеца. Тоест ние сме вдигнали оборота с 10-15% спрямо 2017г.

Вие сте директор на една от най-големите болници в страната. Къде е ключът към ефективното управление на такава болница, за да стигат парите и за да няма заведението дългове?

Ключът е хората, които работят в тази болница, да са доволни. Техните доходи да бъдат нормални. За съжаление, това е най-трудната задача, защото, както знаете, често хората не са доволни и казват, че не им стигат парите.

Смея да кажа, че в момента в „Пирогов” основните заплати на всички са равни на тези, които са по браншово споразумение за Колективния трудов договор за здравеопазване. Така че, ние сме постигнали нивото, което трябва да постигнат другите болници в следващите две-три години.

Това даде възможност да се даде тласък, когато имаш едни сигурни и нормални доходи, да започнеш да мислиш за медицина. Така че, мисля, че това е разковничето – добри доходи, които да карат хората наистина да започнат да работят нормално.

На финала искам да Ви върна към първата тема, с която започнахме. Напоследък се говори много за създаването на изцяло детска болница. Вие подкрепяте ли такава идея и според Вас, как може да бъде реализирана тя?

Аз мисля, че България има нужда от национална педиатрична болница. Това е един голям пропуск. Ще дам веднага един пример. Ние в „Пирогов” разкрихме преди два месеца спешен педиатричен кабинет, какъвто досега нямаше.

Мога да ви кажа, че натоварването на кабинета е между 50-60 малки пациенти на денонощие. Смятайте каква необходимост има наистина от такива кабинети и такава помощ.

Тук става дума за една Национална педиатрична болница. Тя няма да обслужва само софиянци, а най-тежките случаи от цяла България.

И още нещо много важно – говори се, че тази болница ще бъде с държавно субсидиране, което означава, че няма да се съобразява със стойността на клиничните пътеки, щатът на хората, работещи в нея, ще бъде подсигурен от държавата.

Тоест, тя ще бъде нещо подобно на всички, които са по чл. 5 към Министерство на здравеопазването. Мисля, че е крайно необходимо да има вече такава болница и наистина, дай Боже, да се случи това и в следващите две години да имаме истинска Национална педиатрична болница.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук