Снимката е от протест срещу Amazon в Сиатъл: хората държат маски с лика на създателя на компанията Джеф Безос

Изправен пред нарастващата критика срещу използването на технологията си за лицево разпознаване (Rekognition), гигантът в интернет търговията Amazon, поиска законово уреждане на въпроса. В публикация в блога си, компанията излага своето виждане върху какво трябва да стъпи отговорното използване на  иновацията.

Предложеният правилник съдържа 5 стъпки и предвижда технологията за лицево разпознаване , да работи съобразно действащото законодателство, включително в областта на защитата на гражданските права. Когато този способ се прилага от полицията, трябва да се заложи критерий за 99 процента съвпадение, пише още в предложението, както и при всички случаи да се изисква служители да сверяват изводите на алгоритъма.

От Amzon предупреждават, че технологията не трябва да бъде единственият метод в разследването и призовават правоприлагащите органи да публикуват регулярна информация какви системи използват и за какво. Не на последно място – компанията на най-богатия човек в света (Джеф Безос) настоява, силовите органи да поставят табели, когато има видеонаблюдение на обществени места. В статията се казва, че защитата на човешките права е от критична важност и че тя може да се гарантира, без да се пречи на иновациите и практическото приложение на технологията за лицево разпознаване.

Така  Amazon застана рамо до рамо с  Microsoft, в борбата за регулация на иновацията, за да се изпусне парата на общественото недоволство срещу използването й. Миналата година служителите и акционерите, поискаха от мениджмънта да спре продажбата на системата Rekognition.  През юли, членове на Конгреса изпратиха писмо до управителното тяло на Аmazon, с което поискаха да им се предостави повече информация за продукта. А по-късно заявиха, че не са удовлетворени от отговора.

Междувременно, изследователи посочиха тревожни несъответствия в работата на технологията. Сред случаите, разказвани като анекдот, беше определянето на законотворците като закононарушители. Миналия месец лабораторията MIT Media Lab, публикува доклад, в който се казва, че алгоритмите за анализ на лицето на Amazon могат да се използват за полова или расова дискриминация.  Oт там отговориха, че всяко нещо, ако не се използва по правилния начин, може да послужи за ограничаване на права или престъпни цели. Но вече духът беше излязъл от бутилката…Праз 2018 Google се изправи пред подобно брожение, във връзка с договор с Пентагона. Нещата ескалираха до там, че се наложи спре поръчката, след като стана ясно, че военните използват  системата Project Maven, с изкуствен интелект и отворен код, за да идентифицират летящи дронове.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук