Амазон

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) глоби в четвъртък европейските и италианските клонове на гиганта в електронната търговия на дребно Amazon Inc. с 1,128 милиарда евро. Решението е взето заради нарушения на чл. 102 от Договора за ЕС, свързан с предотвратяването на злоупотреби от страна на компании с доминиращо положение на пазара.

В изявление си AGCM посочва, че Amazon е нанесъл вреда на конкурентни оператори в логистичната услуга за електронна търговия.

„Amazon заема доминираща позиция на италианския пазар за посреднически пазарни услуги, които компанията използва, за да благоприятства приемането на собствена логистична услуга от продавачи, активни в сайта им в Италия в ущърб на логистичните услуги, предлагани от конкурентни оператори, както и за укрепване на собствената си господстваща позиция“, допълва италианският антимонополен регулатор.

AGCM също така установи, че Amazon дава предимство на някои от своите потребители в сравнение с продавачите на трети страни въз основа на тяхното участие в програмата на компанията за предоставяне на предимства.

„По този начин Amazon навреди на конкурентни логистични оператори за електронна търговия, като им попречи да се предложат на онлайн продавачите като доставчици на услуги с качество, сравнимо с това на изпълнението на Amazon“, заключава агенцията.

Италианският регулатори обяви, че ще наложи на компанията коригиращи стъпки, които ще бъдат предмет на преглед от контролен попечител.

Amazon Inc. критикува решението на италианския орган по конкуренцията (AGCM).

Технологичният гигант подчерта, че „категорично не е съгласен“ с решението на AGCM и че ще подаде жалба.

Междувременно Европейската комисия похвали решението на италианския антимонополен регулатори като чудесен пример за успешно сътрудничество между национална агенция и мрежовите органи на ЕС.

Италия не за първи път глобява Amazon. В края на ноември антимонополното ведомство глоби компанията с 68,7 млн. евро заради нарушаване правилата на конкуренцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук