Габриел Ескобар
На снимката: Габриел Ескобар

Във време, когато Западните Балкани кипят от вътрешнополитически събития, САЩ започнаха поход за поемане на контрола над този регион, който остава извън Европейския съюз, съобщи албанската телевизия „Ора нюз“. След Босна и Херцеговина днес в Тирана ще бъде на посещение заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Габриел Ескобар.

„На 9 декември заместник-помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар ще направи първото си посещение в Албания с цел задълбочаване на нашето близко, подкрепяно приятелство. в общи демократични ценности”, се казва в изявление от посолството на САЩ в Тирана.

Ескобар ще се срещне с премиера Еди Рама, с външния министър Олта Джачка, с председателя на Демократическата партия Люлзим Баша, както и с други лидери, за да потвърди непоколебимата подкрепа на Съединените щати за демокрацията в Албания, интеграцията в ЕС, задълбочаване на сътрудничество в областта на отбраната и възможностите за търговия и инвестиции.

Очаква се посланията, които Ескобар ще отправи днес в Тирана, да бъдат насочени и срещу бившия премиер Сали Бериша, който вече бе обявен за нежелан от САЩ.

В съобщението се казва, че Ескобар ще обсъди решимостта на Съединените щати за борба с корупцията, безнаказаността и усилията за подкопаване на демокрацията в страните от Западните Балкани.

Припомняме, че преди дни американският дипломат бе на посещение в Р. Северна Македония. По време на визитата си там той съобщи, че няма да посети България за разговори с българските политици за отношенията Скопие – София.

В рамките на посещението си в съседната нам страна Ескобар изрази надеждата си, че може още тази година да се проведе междуправителствената конференция.

Стана ясно още, че американската дипломация ще участва в опитите за деблокиране на европейските процеси на РСМ.

След обиколката си, която изключва България, заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия заминава за Лондон, където ще се срещне с британския специален пратеник за Западните Балкани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук