Илиян Кузманов
На снимката: Илиян Кузманов

Илиян Кузманов е първият български писател, който влиза в Топ 20 класациите на „Амазон“ . Книгата му „Ако срещнеш Буда, убий го“ достигна до заветното 15 място в онлайн продажбите в началото на месец ноември. Броени дни по-късно Илиян печели награда в литературния конкурс Leterary Titan.

Според него критериите са много обективни и прагматични. Писателят не скри вълнението си и определи влизането в Топ 20 на „Амазон“ като голяма награда, защото „там е публиката, там са читателите, там е най-голямата литературна сцена, хора от целия свят“.

Кой е той?

Илиян Кузманов е роден в Пазарджик. Освен писател, той е социален предприемач, журналист и пътешественик. Създател е на фондация „Art Angel“. Живял е, учил и развивал бизнес в Канада и Великобритания. От няколко години отново е в родния си град, но продължава да пътува до различни кътчета на Земята, където може да черпи енергия и вдъхновение, да се среща с хора и да споделят идеите си. Иска да бъде полезен. Изкушен е от Изтока и дзен будизма и там насочва своите творчески търсения. Определя се като бунтар и нестандартен човек.

За книгата

Книгата „Ако срещнеш Буда, убий го!“, която на този етап е издадена само на английски език, е получила много положителни отзиви. Близо 600 международни медии обръщат голямо внимание на българския писател. Сред тях са CBS, Fox, NBC. А Washington Mail и New York Today правят репортажи за него, не само като автор, но и като активист с каузи.

„За мен бе особено важно мнението на един автор от Ню Йорк, който казва за моята книга, че тя е тази, която е търсил, след като дълги години се е занимавал с темата будизъм“, каза авторът.

По думите му той е сбъднал „своя детска мечта“, избирайки много нестандартен начин за представянето на творбата си под форма на Балканско книжно рок турне. Почти 2000 книги попадат в ръцете на млада публика в Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Няколко екземпляра вече са част от фонда на Националната библиотека в Букурещ, а представянето на книгата в София е уважено от посланика на Великобритания у нас Роб Диксън.

Ако срещнеш Буда, убий го

Според Илиян Кузманов българските творци страдат от липса на самочувствие, за да излязат на международния пазар.

„Тук правим нещата някак за „вътрешна консумация“, за нашата публика, и това не е валидно само за литературата, а и за бизнеса. Това трябва да се преодолее, защото в България има много талантливи хора и те трябва да знаят, че могат да продават навън и един писател може да е такъв в истинския смисъл на думата и да живее от творчеството си“.

Предстои „Ако срещнеш Буда, убий го!“ да излезе на български език.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук