Желяз Андреев
на снимката: Желяз Андреев и приятелката му

ДЕБАТИ.БГ потърси сестрата на арестувания Желяз Андреев – Жанина за коментар за случващото се с брат й, който беше арестуван на 7 април. Прочетете какво каза пред нас:

 

Окръжният съд в Добрич ще се произнесе по мярката „задържане под стража“ на Желяз Андреев , който беше задържан от полицията на 7 април по искане за екстрадирането му в САЩ. Какво се случва към този момент в съдебната зала?

Абсолютно е така и доказателствата го показват. Документите, които имаме го показват. Бяха разпитани свидетели. Желяз беше разпитан, каза неговата гледна точка. Приятелката му също свидетелства в негова полза. Думите на двамата съвпадат.

В момента се гледа мярката за неотклонение на брат ми. Първото решение на съда беше да го остави в ареста под стража, но след намеса на адвокатите, които го защитават и които казаха, че той няма да се укрие, защото е абсолютно невинен. Защитниците му поискаха по-лека мярка – или домашен арест, или подписка, но да се при нас вкъщи.

Той е работил на едно от най-ниските звена в кол центъра. Обикновено от тези хора, които звънят на потенциални клиенти, не зависи абсолютно нищо, те просто търсят нови клиенти. Как точно той е попаднал в „черния списък” на САЩ? Разбрахме, че и приятелката му е работила на същото място. По тази логика и тя можеше да бъде арестувана. Каква е логиката?

 Няма логика, просто явно брат ми е имал „късмета” да му се паднат Сирийските авиолинии. Няколко негови колеги, които са на по-високо ниво са в този списък, но засега само брат ми е задържан и затова не можем да си обясним защо.

Всъщност аз имам едно предположение, за което не знам дали е вярно. Според мен са го задържали него, защото той сам отиде в районното да даде справка за пътнотранспортно произшествие от преди няколко години. И затова са го задържали. Явно другите нямат такива справки да правят.

Как се чувства брат Ви в момента? Какво Ви казва?

Едва вчера ни допуснаха при него, с молба до прокурора в Добрич. Поговорихме си, дадохме му кураж. Казахме му, че всичко ще е наред и че правим всичко възможно. Най-вече приятелката му Милена – не знам какви сили има това момиче да се мобилизира и да мобилизира всички останали.

Той е спокоен от факта, че мислим за него, че толкова много хора го подкрепят. Разбира се, че е и притеснен, защото не знае какво точно ще му се случи. Преди да отидем да го видим вчера той нямаше контакт с никой. Двата празнични дни – неделя и понеделник – той не е говорил с никой, дори с адвоката си, което е незаконно.

В крайна смета адвокатът му допуснаха ли го при него, защото това само по себе си е нарушаване на човешките му права. А съществува и презумпцията за невинност. Как така задържат български гражданин, който е работил по българското трудово законодателство, за нарушаване на американските закони? Днес адвокат Марин Марковски каза, че прокуратурата си е дописала някакви обвинения, които липсват в искането за екстрадиране на брат Ви. Това вярно ли е?

 Възможно е. Аз, за съжаление, не съм гледала никакви документи. Не знам как действа прокуратурата – дали действа по тези начини.

Какво Ви казват адвокатите му?

Адвокатите са твърдо решение да не се стига до екстрадиция. Твърдо решени са да си остане в България. На първо време за тях е важно той да се прибере вкъщи, а не да стои в ареста.

Те са мобилизирани да направят всичко възможно да спре това безумие. Защото случващото се е абсолютно неадекватно. Защото и аз работя в кол център, което означава, че това можеше да случи и на мен. А и много млади хора работят в тези фирми. Затова са договорите по принцип, но явно в неговия не са били записани тези неща.

Подкрепата за брат Ви е голяма. Утре се организират няколко протеста в София и в Добрич. Какво очаквате да се случи?

Аз ще присъствам на протеста в Добрич, защото ще има паралелно на двете места. Ще съм тук, събрали сме всичките си познати. Доколкото разбрах приятелите на брат ми организират протест в Лондон пред българското посолство.

Подкрепата за него е голяма. Надявам се утре да дойдат възможно най-много хора. Ще организираме и подписка.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук