Инж. Симеон Славчев е общински съветник и съпредседател на „Политическа група 5” в Столичен общински съвет. Член е на председателския съвет на Столичния общински съвет.
Зам.-председател е на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и е член е на постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.
Симеон Славчев е роден на 14.06.1978 г. в град Варна. Средното си образование завършва в 34-то СОУ „Стою Шишков“ в гр. София с профил история, литература и философия. Висшето си образование завършва в Техническия университет – София и е инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт”.

 

Г-н Славчев, от години се говори за изграждането на завод за изгаряне на отпадъци в София. Какви са предимствата на подобна инсталация и какви са недостатъците й?

Аз се сещам за един огромен недостатък и това е, че тази инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София ще замърсява допълнително с фини прахови частици. Това е научно доказано, тъй като всеки процес по изгарянето допълнително замърсява. Тук имаме един огромен негатив.

От Политическа група 5 повдигнахме в самото начало на мандата на Столичния общински съвет темата. Настояхме да бъдат изследвани абсолютно всички възможни алтернативи и на база екологичност и икономическа ефективност да се вземе решението от Столичния общински съвет по каква технология да бъде изграден този завод.

Ще върна малко лентата назад, когато е вземано решението за втората фаза, т.е. за сепарацията на твърдия битов отпадък в София. Това е т.нар. завод, който де факто  сепарира отпадъка и се произвежда т.нар. RDF гориво, което трябва всъщност в момента да се изгаря. Тогава с взимането на това решение са изхарчени едни 180 млн. евро се е вървяло в посока да се намаляват количествата отпадъци, които се генерират и да се увеличава количеството на отпадъците, които се рециклират.

А това решение на общинския съвет, което се взима за изгарянето на отпадъците, абсолютно си противоречи с цялата досегашна дейност по управлението на отпадъците в София. Първо, тези решения взаимно се бият и второ, ще се изтегли един заем за изграждането на инсталацията от 67 млн. евро, който всеки един от нас, столичани, ще трябва да заплати.

Тук има няколко погрешни управленски решения, срещу които ние от Политическа група 5 първо възразихме и после разбира се дадохме конкретното предложение. Ако си спомняте, ние изкарахме алтернативен доклад на този на г-жа Фандъкова, но за съжаление мнозинството в общинския съвет го отхвърли.

Какви са пък предимствата на подобна инсталация, няма как да не ги споменем?

Предимствата на подобна инсталация, неслучайно ги споменах, са, че такъв тип инсталация може да изгаря на 100% всеки отпадък. Това означава, че не е необходимо да се сепарират тези отпадъци и това е крайната фаза.

Но отново казвам – това е погрешно решение. Ние вече имаме една инсталация за сепариране, дадени са едни 180 млн. евро. Сега ще бъдат дадени едни 160  млн. евро за изгарянето на отпадъците. Това са над 340 млн. евро, а за управлението на отпадъците можеше да се върви по съвсем друг път, който е по-ефективен.

Такъв тип инсталации имат смисъл първо ако нямате сепарираща линия. И на второ място – ако са извън града. Абсолютно недопустимо е в град като София, който е на едно от челните места по замърсяване с фини прахови частици да се изгражда такъв тип инсталация.

Наближава и зимата, когато замърсяването на въздуха отново ще превиши здравословните стойности, в Столичния общински съвет има ли нови предложения за превенция на замърсяването на въздуха?

Има много мерки, по които се работи. За съжаление обаче на мен ми прави впечатление, че тези мерки до момента не сработват. Аз връщам отново темата със завода за изгаряне, който ще бълва допълнително фини прахови частици.

ЕК забележете взима едно решение от 2020 г. да се спре изцяло изгарянето на въглищата на територията на ЕС. Въглищата като суровина са много по-безвредни, отколкото твърдият битов отпадък, защото твърдият битов отпадък не е контролируем – вътре могат да попаднат неща, които ние не можем да контролираме. Т.е. превенцията срещу замърсяването на въздуха е много по-трудна.
Столичният общински съвет взима решение, което противоречи на всички политики, в това число и на ЕК. Смятаме, че и зам.-кметът по екология също би трябвало да е отговорен, тъй като всички мерки, свързани с чистотата на въздуха до момента, което е един от ключовите проблеми на столицата ни, не сработват до момента.

Друг наболял проблем през последните седмици е качеството на ремонтите, които се извършват тук в София. Особен скандал предизвика реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев”. Защо според Вас надзорът не си върши работата?

Ремонтът на „Граф Игнатиев” преля чашата на търпението както на столичани, така и на нас като общински съветници в опозиция. И това е абсолютно справедливо, тъй като се изсипват едни безспорно много средства и те се разходват абсолютно неефективно.

Когато повдигнахме темата с ремонта на „Граф Игнатиев”, неслучайно поискахме и оставката на ресорния зам.-кмет, защото под неговата шапка се извършва абсолютно целият контрол и той като администратор следи абсолютно целия процес и би трябвало да го контролира, а не след това да се излиза с твърдението, че е необходим контрол на контрола.

Какво казва г-жа Фандъкова, когато казва „ние ще правим контрол на контрола”? Някой в администрацията, т.е. ресорният зам.-кмет не си върши работата, която е да контролира, затова се налага да го контролираме, т.е. да направим контрол на контрола.

Проблемът с качеството на ремонтите е много лесно решим. От Политическа група 5 внесохме едно предложение обществените поръчки, които се провеждат в момента, да не се печелят по показател за най-ниска цена, а по технически показатели. Тъй като се получава един парадокс – печели този, който е дал най-ниска цена и в по-голямата част от случаите тази най-ниска цена дори е под себестойността.

Влагат се некачествени материали, започва се тотално изменение на проекта, което е абсолютно недопустимо, още повече, че голяма част от тези средства са европейски.

Как ще коментирате реакцията на ГЕРБ след като вие поискахте оставката на зам.-кмета Евгени Крусев, когато те казаха, че си правите ПР?

Това е несериозно и безотговорно поведение. Отново казвам, а ние и в зала го заявихме, когато излязохме с политическа декларация по тази тема, ако г-н Крусев не бъде отстранен и не бъде поискана и взета неговата оставка, то персонално г-жа Фандъкова като кмет ще носи отговорността за некачествените ремонти в София.

Отново подчертаваме, че това са обществени средства и без значение дали се налагат глоби, или не, това са обществени средства и тези средства се изразходват към днешна дата абсолютно неефективно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!