Белият дом съобщи, че намалява подкрепата си за сирийските кюрди – с цел да тушира напрежението с Турция.

Информацията беше опровергана от Пентагона, който обяви, че продължава подкрепата си за кюрдите, докато турската армия нахлуваше в държаните от тях територии в Северозападна Сирия.

Изглежда, че разнопосочните твърдения се отразяват върху усилията на администрацията да балансира противопоставянето на институциите. Турция, която не одобрява американската подкрепа за кюрдите, е съюзник на НАТО, а пък те бяха основен съюзник на САЩ във войната срещу „Ислямска държава“.

Африн

Белият дом отхвърли плана на американските военни за създаване на кюрдска армия в Североизточна Сирия, идея, която Турция категорично не одобява. Страната счита кюрдската милиция за терористична организация и се опасява, че подобна крачка ще заздрави кюрдски анклав по южната й граница.

Този план, според високопоставен служител на американската администрацията е бил съставен от стратези на средно ниво и никога не е обсъждан сериозно или дори – официално представен в Белия дом или в Съвета за национална сигурност.

Източникът, цитиран от американските медии, който пожелал да остане анонимен, също заявил, че Съединените щати нямат връзка с кюрдите в северозападния сирийски град Африн, където турските военни настъпват през последните дни.

Той пожелал също да се направи разграничение между „съюзници” – термин, имащ правен смисъл и “партньори в бойната мисия”, кавито са кюрдите. Американските действия в Сирия, казал още той, ще бъдат ръководени от националните интереси.

Двете, макар и противоречащи си изявленията на американската администрация изглеждаха като опит да успокоят турския президент Реджеп Ердоган, който смята, че кюрдите са заплаха за вътрешната стабилност на страната му.

Пентагонът обаче даде изявление във вторник,че е взето решение за създаването на кюрдска армия. А дни по-рано старши командир похвали партньорството с кюрдите, чиято помощ беше критична за американското въздушно нападение срещу “Ислямска държава”(ИД).

„Съединените щати обучават местните партньори, да служат като военна сила, за възпиране на ИД „, заяви генерел Адриан Рандин-Галоуей, говорител на Пентагона и добави: „Тези местни сили за сигурност са насочени към предотвратяване на потенциално бягство на терористи на ИД, тъй като присъствието им в Сирия е към края си. Съпротивата трябва да остане на терен за неопределен период от време, за да предотврати връщането на терористите и ново избухване на гражданската война в Сирия.”

Пентагонът се ангажира с преобразуване на кюрдското опълчение, тъй като първоначално то беше разположено близо до границата с Турция, което провокира страх. Военните заявяват, че задълженията му ще бъдат свързани с опазването на вът

Африн

решния ред и сигурност.

За в бъдеще, дебатът за партньорството на САЩ с кюрдите няма да затихне, защото те играят важна роля в борбата срещу ИД в Сирия и американците не са готови да отстъпят назад, само за да угодят на Ердоган.

Според централното командване във вторник около 150 бойци от ИД са били убити в резултат на въздушните удари близо до сирийския град АсШафах – това е един от най-големите удари срещу терористите. Кюрдските милиции, наречени още „Сирийски демократични сили”(СДС), помогнаха при операцията.

В отговор на по-ранните коментари на секретаря по отбраната Джим Матис, шефът  на Централното командване на САЩ, генерал Джоузеф Вотел, заяви миналия месец, че американските сили ще останат в Източна Сирия заедно със сирийските кюрдски и арабските си съюзници, за да удържат победата над ИД.

Държавният секретар Рекс Тилерсън коментира, че Съединените щати ще продължат да работят с Турция, за стабилизиране на ситуацията и за намаляване на опасенията за сигурността й.

Нивото на загриженост за отношенията между Турция и Америка е отразено в размяната на срещи през седмицата между представители на двете страни.

Оставаме с впечатление, че за момента САЩ са склонни да поддържат диалога с Турция, за да тушират нарастващото напрежение, в резултат на нахлуването на турските войски в Сирия, но също така няма да отстъпят от позицията да защитават местните си партньори – кюрдите, както се очаква от една балансирана световна сила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!