Таня Христова
на снимката: Таня Христова, кмет на Габрово
Таня Христова е кмет на Община Габрово от 2011 г. Родена е на 19.07.1971 г. Има две магистратури от ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий“ – по английска филология и по финанси. В периода 2007 – 2010 г. е заместник-кмет по устойчиво развитие на Община Габрово в екипа на тогавашния кмет Томислав Дончев. От 2010 г. – до избирането ѝ за кмет през 2011 г. е началник кабинет на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Дончев. Управлява Общината трети мандат, след като печели местните избори през октомври 2019 г. още на първи тур.

 

Традиционно през месец май всички габровци, а и не само, очакват с нетърпение хумористичния карнавал, който тази година трябваше да се проведе на 16 май. Ще се проведе ли изобщо, предвид въведените противоепидемични мерки в страната? И какви други занимания сте предвидили за жителите и гостите на града?

Карнавал ще има, макар и не такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме – с повече от 2500 маскирани участници, около 90 карнавални картини, макети на популярни личности, високи няколко метра. Тази година шествие няма да има. Призовахме хората да останат вкъщи, да украсят терасите си и да бъдем заедно чрез карнавалния стрийминг, който ще се излъчва във фейсбук страницата на карнавала https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovо  и в който могат да участват. Ще се включат с поздрав или песен и много известни личности.

карнавал, Габрово
снимките са предоставени от Община Габрово

Обикновено карнавалните картини на платформа и с макети са около 40. Тази година ще има само три и те ще бъдат разпределени в различни части на града. От тях ще звучи музика, ще се закачат с хората по терасите, ще се включват на живо в студиото. Много габровски музиканти, актьори, диджеи също заявиха желание да се включат от терасите си. Мисля, че ще се получи един различен и весел карнавал, който обаче се надявам никога повече да не се налага да повтаряме.

Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят, и това е стремежът да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. А хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, колкото и сериозна да е темата. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали.

карнавал, Габрово
снимките са предоставени от Община Габрово

В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства. В бюджета на общината се появиха много непредвидени разходи – открихме социални услуги, за които въобще не сме подозирали, че ще са нужни, целият град – улици, спирки, градски транспорт, дворове на училища и детски градини се дезинфекцират редовно. Част от приходите ни въобще няма да постъпят, защото опростихме редица наеми и такси. Но все пак решихме, че можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор.

Какво ще се случи с опашката на котката тази година? А с всички изработени платформи, по които вероятно се работи от месеци?

Шегуваме се, че плановите операции вече са разрешени, така че котката може да се раздели със своята опашка. Досега само веднъж опашката й не е рязана – в годината, в която България влезе в Европейския съюз – за да се съобразим с европейските нрави. Ще видим какво ще се случи с нея тази година – може и да й се размине в световната суматоха, а може и да не.

карнавал, Габрово
снимките са предоставени от Община Габрово

Иначе още в началото на извънредното положение отказахме заявените материали. Както казах, ще има само три карнавални платформи, а не обичайните 40. Не сме инвестирали и в нови костюми. Карнавалът е много актуален на социалната, икономическа и политическа ситуация в страната, така че всичко свършено досега по сценарий, брандинг, ПР и т.н., което може да се използва, ще намери своето място в интернет. Но ще си запазим и някои идеи за догодина.

Какви други събития са включени в културния календар на Габрово за тази година и ще претърпят ли промени заради коронавирусната пандемия?

Тази година Габрово навършва 160 години от обявяването си за град. Бяхме предвидили богата и интересна програма през цялата година, но по-голямата част от нея отпадна. Ще се осъществят  изложбите, които бяха предвидени за външни пространства, ще се осъществи и реставрирането на книгата, на чиито страници е приписката с „новината“ за обявяването на Габрово за град – нещо изключително ценно за града ни. Отпаднаха обаче много интересни събития. Празникът на града е на 17 май, но се надяваме до 14 октомври, когато е духовният ни празник, ситуацията да е по-спокойна и да отбележим годишнината подобаващо.

карнавал, Габрово
снимките са предоставени от Община Габрово; на снимката: кметът на Габрово Таня Христова (с черната рокля) реже опашката на котката

В последните години имаме и много събития и програми, насочени към младите хора – работим върху това съвсем целенасочено, за да развиваме техния потенциал. Отложиха се програмата „Приеми ме на село“, ученическият обмен с Япония. Тази година беше много трудна и за децата и младежите. Пожелавам им успешно завършване на учебната година. После ще наваксаме.  В момента подготвяме за тях провеждането на хакатон.

Знаем, че карнавалът е привлекателен за стотици туристи всяка година. По какъв начин настоящата ситуация ще се отрази на община Габрово?

Безспорно се отрази не само на общината, но и на целия културен, спортен, социален и бизнес живот. Всички сме свързани и годината ще бъде трудна. Не мисля, че някой си представяше кризата точно така, но с разхлабването на мерките животът започна да се възстановява. Етнографският музей „Етър“ вече работи. Отвориха ресторантите с тераси, голяма част от магазините. Музеите са затворени, театрите, кината, библиотеката, но много от тях успяха да не прекъснат връзка с хората и дори станаха още по-популярни. Кукленият театър например много умело обясняваше ситуацията на най-малките и беше в непрекъсната връзка с децата.

Домът на хумора и сатирата спечели много нови последователи, събирайки световния хумор, посветен на Covid-19. Ансамбъл „Габровче“ пък поздрави с песни феновете си с изпълнения на народни песни от един движещ се автомобил.

Габровци са известни с това, че успяват да се надсмеят над всичко и дори девизът на града е „Светът е оцелял, защото се е смял”. Ще ни спаси ли смехът и този път?

Да, смехът определено спасява. Но смехът не сам по себе си, а фактът, че човек се смее, когато е обграден със своите близки хора и хора, които обича, на които може да се довери, на които може да разчита. Щом има смях, значи имаш всичко това зад себе си. Значи и че имаш най-важното за оцеляване!

карнавал, Габрово

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!