Обемът финансови средства във Фонд „Обединени срещу COVID-19” възлиза на 1 006 475 лв., дарени от общо 44 дарители – компании, фондации и индивидуални дарители, в периода март – май 2020 г. това съобщават от американското посолство у нас.

На 9 април 2020, Българският дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България обявиха създаването на дарителски фонд „Обединени срещу COVID-19”. Воден от мисията си „Помагаме на общности в нужда в България“, Фондът си постави за цел да предостави финансова подкрепа за най-уязвимите групи в цялата страна, засегнати от кризата с коронавируса.

За максимална прозрачност към дарители, кандидати за финансиране и други заинтересовани страни, създадохме уебсайт на инициативата www.united4bg.org с детайлна информация за мисията, целите и управлението на фонда; за дарителите и събраните средства; за условията за кандидатстване и онлайн форма за кандидатстване и информация за одобрените организации.

Предоставянето на подкрепа бе реализирано на конкурсен принцип в рамките на две покани за проектни предложения към лечебни заведения, общини, граждански организации, читалища, училища и микро и малки бизнеси с идеи за социална подкрепа на засегнатите от кризата хора. Максималният бюджет на финансиран проект по правилата на Фонда е 10 000 лв.

Общият брой проектни предложения, които постъпиха с искане за финансиране, е 693. Най-много – 303, са от неправителствени организации, следвани от 110 общини и 100 читалища. Нужда от финансиране обявиха също 55 болници и 26 други лечебни заведения. Най-активни бяха кандидатите от малки градове. Сто организации предложиха дейности с регионален или национален обхват.

Броят подкрепени проекти по „Обединени срещу COVID-19“ e 106 след процес на оценяване по правилата на Фонда. Дарените средства са разпределени сред: 28 болници и 7 по-малки лечебни заведения; 15 общини; 37 граждански организации; 9 читалища; 2 училища и 8 микро бизнеса. Чрез финансирането от Фонда организациите – получатели осигуряват медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус, а също така хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни, деца, безработни, бедни и други уязвими групи.

В резултат на финансирането на тези проекти, общият брой хора, които вече са подпомогнати еднократно или ще продължат да получават подкрепа в следващите два месеца за излизане от кризата, е 700 000, по прогнозни данни, подадени от одобрeните организации, в над 82 населени места (44 малки градове, 26 села и 12 областни града) в цялата страна.

Вярваме, че постигнатото от Фонда и неговите дарители е значим принос в общите усилия на национално и местно ниво за справяне с кризата. Примерите на взаимодействие и синхронизиране на ресурсите за подкрепа в страната са безпрецедентни и демонстрират огромния потенциал и впечатляващата ангажираност на българското обществото.

Благодарим на щедрите дарители на „Обединени срещу COVID-19”: Фондацията на „Кока-Кола“, Фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, NEPI Rockcastle, фондация „Лъчезар Цоцорков“, ИНГ Банк Н.В., „Прогрес софтуер“, Ситибанк България, „Джонсън & Джонсън България“, УниКредит Булбанк, „Главболгарстрой холдинг“, MSD България, TELUS International Europe, Цецка и Гроздан Караджови, Светозар Георгиев, фондация „Тръст за социална алтернатива“, „ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток 1“, „Парафлоу Комуникейшънс“, „Майлан“, „И Екс Ел сървиз България“, фондация „Благотворител“, AIG Europe S.A. (Bulgaria branch), „Фадата“, Меглена Русенова, клуб „Зелена стъпка“, Росен Иванов, Красимир Ненов, „Тайтън Машинъри България“ и още шестнадесет анонимни индивидуални дарители.

Дните на криза са дни на изпитание за всички нас. Свидетели сме на забележителни, истински истории – за доброта, човечност, солидарност. Благодарим на дарителите на „Обединени срещу COVID-19”, че ни дадоха възможност заедно да бъдeм пример за обединение на хора и бизнеси, които изпълняват гражданския си дълг и подават ръка заедно, за да има по-малко незащитени лекари, недостиг на лекарства и апаратура, гладни и бедстващи семейства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук