на снимката: Тома Биков
Тома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за драматичен театър в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Магистър по политология от СУ „Св. Климент Охридски“.
В периода 2006-2012 г. работи като журналист в различни медии. Автор е на книгите „Досието на Доган“ и „Другата история на България – 157 модерни апокрифа“.
През 2012 г. влиза в политиката, като става съучредител и член на Националния съвет на „Движение България на гражданите“. След неуспеха на движението през 2013 година, участва активно в създаването на Реформаторския блок. След изборите за европейския парламент през 2014 година се дистанцира от дясно-центристката коалицията и отказва номинация за кандидат за народен представител. 
След като се дистанцира от Реформаторския блок, става съучредител и член на Управителния съвет на Института за дясна политика. След създаването на второто правителство на Бойко Борисов е поканен за съветник в Министерски съвет. 
В момента е народен представител от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание.

 

 

Г-н Биков, от ГЕРБ заявихте, че няма да приемете предложението на Валери Симеонов за отмяна на забраната за пушене на обществени места. Защо взехте това решение и трябва ли една забрана да се отменя ако не се спазва?

Първо проектът за този закон е внесен и приет с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г., това е най-малката причина да се обявим против. На второ място, ние смятаме, че г-н Симеонов е прав по отношение на това, че тази забрана не се спазва на 100%, но в същото време през последните вече 5-6 години, през които този закон действа, българското общество свикна с него и е въпрос на усилия той да се спазва стриктно. Би било деморализиращо за обществото да отменяме закон, когато има затруднения при спазването му. Самият закон не е лош сам по себе си и аз смятам, че г-н Симеонов не изтъква като аргумент, че законът е лош, а по-скоро за неговото неспазване.

Значи по-скоро трябва да видим и в рамките на изпълнителната власт и органите, които трябва да следят за спазването на този закон, да го правят. Затова ние не смятаме, че той трябва да бъде отменян. Точно по същата логика бихме могли да отменим и други закони, които не се спазват на 100% и да влезем в един режим на законодателна деградация и дори на делегитимиране на работата на парламента.

Кой трябва да осъществява контрола по отношение на забраната за тютюнопушене и защо това не се случва?

Аз не смятам, че не се случва напълно. Аз смятам, че има контрол и има немалко заведения, в които тази забрана се спазва стриктно. Има определени заведения, които я нарушават и които биват глобявани нерядко. Иначе министерството на здравеопазването и неговите органи са тези, които контролират и следят.

Но сега заради това, че има нарушители, няма как да отменяме цял закон. Аз пак казвам – немалко заведения си спазват стриктно закона и аз вече в лично качество като пушач подкрепям забраната, защото истината е, че пуша по-малко по този начин.

Каква е позицията на ГЕРБ относно предложенията на Валери Симеонов за хазарта?

Позицията е, че ние ще подкрепим неговите предложения, защото смятаме, че това е правилната посока. Факт е, че доста начесто стана рекламата на хазарта. Аз не ги наричам игри на късмета, това е хазарт с всичките негови специфики, включително пристрастяване. Това е нещо, което няма как да бъде толерирано от която и да било държава и това, че в момента има някакви законови възможности това да бъде представяно като нещо друго, е нещо поправимо и предполагам, че по този начин ще се промени.

Вицепремиерът продължава и започналата миналото лято кампания за шума по заведенията и на обществени места. Какво е Вашето мнение по въпроса и трябва ли да има регулация?

Това пак е опит за налагане на контрол за спазване на определени правила. По същата логика, както с тютюнопушенето, може да кажем дайте да отменим забраните за шум, защото не се спазват. Ние приветстваме всеки, който се опитва да наложи спазването на закон.

Разбира се там е чувствителна тема. Имаме и туристически бранш, който има определени изисквания. В крайна сметка това е един от начините, по който да бъде осигурено спазването на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!