Трайчо Трайков
Трайчо Трайков
Трайчо Трайков е роден през 1970 година в София. Завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, София през 1989, а висшето – в УНСС със специалност „Международни икономически отношения“ през 1994. Впоследствие специализира по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.
Започва кариерата си в една от първите специализирани консултантски компании с фокус на Източна Европа, а впоследствие се присъединява към една от големите европейски консултантски фирми, Roland Berger.
Там той се присъединява към екипа на своите клиенти EVN Group. Работи в EVN от 2005 до 2009 по мениджърски и проектни задачи
От 2009 до 2012 година е министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. От 2013 година участва в дейността на Реформаторския блок, като през 2016 г. е номиниран и участва в кандидат-президентската надпревара от името на Блока.

 

 

Г-н Трайков, ще се изгради ли действително според Вас АЕЦ „Белене”, или целта е друга?

Мечтата на тези, които се опитват да промотират проект, е да се изгради, така че за десетилетия вече да няма мърдане в българската енергетика и българската политика. Много по-вероятно е обаче да не се изгради, тъй като е пределно ясно на политиците, че на пазарен принцип няма как да се случи този проект и въпросът е как да ни пробутат подсладителя така че да не разберем или достатъчно дълго време да ни убеждават, че няма да има такъв, за да се харчат още милиарди.

Възможно ли е изобщо една атомна електроцентрала да се изгради без държавни гаранции и без договори за изкупуване на тока на преференциални цени?

Не, не е възможно и това е проблемът на ядрената енергетика освен другите големи неизвестни в неравенството, които са свързани с погребването на отработеното ядрено гориво и рисковете от ядрена авария. Самата икономика на нов ядрен проект в момента е такава, че с всички разходи и изисквания се получава най-скъпата енергия на пазара. Така че проектът може да се реализира само ако държавата домакин го подкрепи, защото смята, че има стратегическа необходимост от него. Каква е нашата стратегическа необходимост? Заздравяване на връзките с Кремъл – друга не виждам.

Какво трябва да прави България с вече закупеното оборудване? Възможно ли е да си възвърнем инвестицията за него?

Закупеното оборудване е на цена около 600 млн. евро, а срещу това ни предлагат да добавим още 10 млрд. Мисля, че въобще няма място за сравнение.

Ако се търсят вече конкретни начини то да се оползотвори, те са два. Продажба чрез любезното съдействие на „Росатом” или влагане на основните компоненти при рехабилитацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук