Положението в Бургаска област се нормализира, дъждът вече е спрял. За изминалите 24 часа има само един постъпил сигнал на телефон 112 за отводняване на имот. Това каза СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

„И в двете общини, които пострадаха – Камено и Бургас, екипите работят постоянно. В Камено е обявен ден за траур. Общинският съвет гласува финансово подпомагане погребението на трите жертви. От сутринта, екип от пожарната, общината, плюс много доброволци – над 50 души продължават да издирват изчезналата жена”, каза Чолаков.

Той добави, че е мобилизирана тежка техника, която да подпомага действията на пожарникарите.

„Пътят между Братово и Долно Езерово е затворен, а на други два има ограничение за преминаването – Бургас-Средец, движението преди Константиново по посока Средец се осъществява в една посока и Черни връх-Полски извор – там два моста са нарушени, но все още се преминава”, обясни областният управител.

 

Той увери, че няма бедстващи хора, а електричество и вода има навсякъде.

„Единият пострадал, който беше пострадал продължава да е в тежко състояние. Той не е в кома, както се твърдеше първоначално. Имал е няколко пробуждания, но състоянието му все още е тежко. Лекарите се борят за живота му”, обясни още Чолаков.

Относно скъсаните 7 язовирни стени, считани за основна причина за приливна вълна, довела до наводнението на много къщи, областният управител на Бургас каза:

„Водосбора на 4 от тези 7 язовира не засяга населените места. За другите 3, чиито язовирни стени са с нарушена цялост, експертите твърдят, че също не засягат населението. Това лесно се установява при един поглед на картата и релефа на местността. Но проверката на специалистите продължава, те имат последната дума дали тези язовири са допринесли за влошаване на бедственото положение, а отговорните лица ще си понесат последствията”, каза още Чолаков.

Той уточни, че макар в момента да пече слънце, бедственото положение все още не е отменено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук