Ваня Григорова
на снимката: Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова
Ваня Григорова е икономически съветник на президента на КТ “Подкрепа” и председател на сдружение “Солидарна България”.
Съавтор е на изследването „Бедни срещу бедни“, което излезе в онлайн вариант в пространството на „Нови леви перспективи“ и „Солидарна България“. 
Автор на изследвания за въздействието на т. нар. договори за свободна търговия върху българската икономика и социална сфера. 

 

Г-жо Григорова, вчера единствено вие от КТ „Подкрепа” останахте против Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Какви са вашите притеснения относно него?

Притесненията ни идват първо от това, че тези промени бяха направени без никакви реални данни, никаква официална статистика за нуждата на българския пазар на труда от внос на работници от трети държави. Наистина никакви. В крайна сметка, когато правиш промени в национален мащаб, би трябвало да знаеш каква е картината, за да знаеш какво да направиш, така че тя да се промени. Това не беше направено. Колкото и пъти да искахме такива данни да ни бъдат предоставени, всички, включително и от правителството и Министерството на труда и социалната политика, ни отговаряха, че е „очевидно”, че работници няма. Т.е. вече не е нужно да имаш цялата картина, достатъчно е да имаш усещането за това, което трябва да се случи, което прилича малко на вярванията във Ванга и нейните предсказания.

Какво се цели според Вас с този закон?

Това, което се цели, е работодателите да могат да внесат работници, което да не позволи повишаването на възнагражденията в България толкова, колкото би трябвало. Това ще им бъде и аргумент срещу увеличаването на минималната работна заплата. Впрочем ако проследите изказвания на представители на работодателските организации, винаги когато ги запитат журналистите дали се очаква да продължат да се повишават работните заплати, те казват „да, пазарът това ни налага, защото няма работници”. Сега вече ще има много работници и най-ниската заплата в ЕС ще продължава да бъде най-ниската заплата в ЕС.

Знаем, че и сега има механизми, чрез които можем да внасяме работници от други държави. В кои сектори се внасят най-много и имате ли данни колко са в момента?

Масовият внос на работници беше през миналия летен сезон, тъй като има и европейска директива, която облекчава вноса на сезонни работници. Около 3500 по спомен бяха хората, основно от Украйна и Молдова, които работиха по българското Черноморие миналото лято.

Тогава масово украинските работници бяха недоволни. Масово и българските работодатели бяха недоволни. От една страна още в първите няколко седмици бяха върнати много от украинските работници, поради факта, че са заявили, че владеят английски и немски например. Оказа се, че владеят само или максимум английски, а компанията, която ги наема, всъщност има нужда от човек с немски, тъй като работи с немски туроператори. Това е едното недоволство на работодателите. От друга страна много украински работници изобщо не са получили последната си заплата, а това често се случва и с българския работник. Сега вече те изпитват трудности отново да накарат украинците да дойдат в България, защото те вече знаят, че българският работодател е некоректен.

Вчера Вие споменахте един любопитен случай с тайландски масажистки, разкажете ни нещо повече за него.

Звучи много куриозно, но това е факт. До момента нямаше нито едно заявление за внос на масажисти, камо ли от Тайланд. В момента имаме две такива заявления, които пристигнаха през около 10 дни.

Едното беше в очевидно нарушение на всякакви правила, защото в „основни задължения” беше написано, че търсят хостеса, която да посреща гостите. В „допълнителни задължения” беше написано, че въпросният служител трябва да прави масажи, кремове и чайове. Разбираме, че това е прикриване на истината. Този работник по същество е масажист, а се прикрива под длъжност „хостеса”. Причината е, че професията „масажист” е регулирана професия, т.е. този кандидат работник трябва да притежава определена квалификация и да я докаже. След като и двата синдиката бяхме против това очевидно нарушение на българското законодателство и на европейското впрочем, веднага МТСП е започнало процедура по изменение на списъка с регулираните професии, за да извади от там масажистите. Виждаме как обслужването на една компания, очевидно близка до властаа, води до ад хок промени в закони и подзаконови нормативни актове просто за да могат да се внесат безпроблемно две служителки от Тайланд.

Втората заявка дойде след около 10 дни и в обосновката наистина пише, че комапанията не успява да задоволи интереса към услугите, които предоставя от страна на бивши и настоящи политици, спортисти и други публични фигури. Това беше записано официално в заявлението на фирмата. Изключително смущаващо е, че дори няма никакъв свян, който да вкарва поне официалните документи в някаква рамка. Прескочени са всички правила, вече официално се заявява, че това е в интерес на политиците и затова вие трябва да промените законодателството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!