Ваня Григорова
на снимката: Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономическият съветник към Конфедерация на труда „Подкрепа” Ваня Григорова коментира, че с увеличаването на прага за внос на работници от трети страни, възнагражденията на българите ще останат ниски. По нейни думи няма нужда от повече чужди работници, тъй като и в момента действа европейска директива, която позволява такива да се наемат.

„Това няма да позволи възнагражденията да се увеличат толкова, колкото трябва. Това ще бъде и аргумент срещу увеличаването на минималната работна заплата. Ако проследите изказвания на работодателските организации, те казват, че заплатите ще се увеличат, защото пазарът го е наложил, тъй като няма работници. Сега вече ще има много работници и така най-ниската заплата в ЕС ще остане най-ниската.”

Според Григорова със Законопроекта за трудовата мобилност и трудовата миграция се обслужват определени фирми, близки до политиците. Тя даде пример, че се е увеличил броят на заявленията за внос на масажистки от Тайланд. В длъжностната им характеристика обаче има разминавания с действителната работа, която извършват те. А от тях според икономическия съветник се възползват настоящи и бивши политици и спортисти.

Григорова бе категорична, че към закона не е изготвена оценка на влиянието, нито са приложени данни за необходимостта от вносни работници на българския трудов пазар.

Припомняме, че вчера на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество единствено от КТ „Подкрепа” се обявиха срещу закона. Другият синдикат – КНСБ, гласува „за”.

Цялото интервю с Ваня Григорова очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук