Владислав Панев е роден в Димитровград. Завършва икономика в УНСС.
От 1999 до 2002 г. работи във вестник „Банкер“, а в периода 2002-2004 г. в „Дневник“. 
Той е съпредседател на партия „Зелените“. През 2015 г. е кандидат за общински съветник в София. 
Владислав Панев е председател на съвета на директорите на „Скай управление на активи“ от 2006 г.

 

 

Г-н Панев, проблемът със замърсяването на въздуха отново е на дневен ред – достатъчни ли са мерките, които взимат общините у нас и не трябва ли една проста мярка, като миенето на улиците например, да бъде направена на първо място?

Очевидно мерките, които взимат общините, и държавата включително, не са достатъчни. Особено през зимните месеци виждаме, че проблемът със смога и в други градове, където гражданите се отопляват основно на твърдо неекологично гориво, е огромен.

Вчера имах сериозни проблеми с дишането. Същите проблеми съм имал тази година в Етиопия на височина от 2700 метра при изключително прашни улици. Значи в момента, зимните месеци в София, можем да се сравняваме с Етиопия. Това е наистина тревожно.

Големият проблем през зимата, разбира се, е отоплението на въглища, на дърва. Мерките, които трябва да предприеме държавата: естествено социално слабите трябва да получават не толкова пари кеш, с които да си купуват възможно най-неекологичните горива, тъй като те са най-евтини, а да получават ваучери за ток, за газ или за други екологични методи. Това е една прекрасна стъпка към първоначално решение на проблема.

Миенето на улиците най-вероятно е в топ 5 на големите проблеми с въздуха и в София, и в други градове, но първостепенният проблем всъщност е отоплението и това, че София чисто географски се пада в котловина – ако няма силен вятър, се получава като вчера.

Трябва ли според Вас гражданите да се подпомагат, за да преминат от твърди горива за отопление на по-екологични източници, като например газ?

Да, трябва да има подпомагане за хората да преминават към газ, но също и към инверторни климатици и други методи, включително и печки на дърва, които обаче изгарят значителна част от сухата дървесина, така че да не остава голямо количество пепел.

Трябва да има дългосрочни мерки за този проблем, защото смятам, че няма бързо решение. В рамките на 10 години той може да намалее в значителна степен. Виждате, че вчера стойностите на замърсяването в София бяха равни със стойностите в Индия, което е изключително тревожно. Няма друга държава в ЕС с такива нива на замърсяване на въздуха.

Знаем, че един от основните начини хората да не използват личните си автомобили, които замърсяват допълнително атмосферата, е да има развит градски транспорт. Има ли такъв в София, като се има предвид, че в крайните квартали обикновено има по един автобус, който минава на огромни интервали от време?

Софийското метро е едно изключително добро съоръжение. Надявам се, че догодина с пускането на третия лъч нещата ще се подобрят още повече. Аз примерно ползва годишна карта за градския транспорт за 365 лева.

Призовавам всички граждани, на които това им е удобно и които живеят в близост до метро или до други форми на обществен транспорт, да ги използват, особено през тези сезони, когато замърсяването е голямо.

За съжаление развитието на обществения транспорт в определени квартали, особено в кварталите около Витоша, е на изключително ниско ниво. Просто там хората нямат алтернатива, освен личния автомобил. Това трябва да бъде преодоляно и да се превърне в топ приоритет на общината.

Нормално ли е общината, вместо да предприема някакви действия за справяне с мръсния въздух, да действа единствено с призиви към гражданите, който да ги ограничават по определен начин?

Общината трябва да е активната страна, но виждаме, че 10 години, откакто г-жа Фандъкова е кмет на София, въздухът не е приоритет. Виждаме група граждани, които се организираха, включително и членове на „Зелените” за поставяне на измервателни станции за чистотата на въздуха.

Това има голям ефект върху публичността на проблема. Благодарение на тези граждани много хора осъзнават, че това наистина ги трови и това им съкращава живота.

Между другото утре в 12:30 граждани с подкрепата на „Зелените” и „Демократична България” организираме протест пред общината точно с тази цел – за спешни мерки за преодоляване на кризата с въздуха, както краткосрочни, така и дългосрочни.

Има ли разминаване между това, което показват гражданските измервателни станции за замърсяването на въздуха и информацията, която разпространяват от общината?

Естествено че ако от общината сложат станцията си на Черни връх, там нивата ще са доста по-различни от нивата, които ще покажат станциите на гражданите, които са разположени из целия град. Няма квартал, който да не е обхванат от тази мрежа.

Частният бизнес и гражданите всъщност имат много други роли за подобряване на ситуацията. Говоря за електромобилите, които се дават под наем и които вече се ползват все по-активно. Те станаха десетки, може би и стотици и играят роля, макар и в по-малка степен.

Този бизнес ще се разраства и аз смятам, че бизнесът с подкрепата на общината ще може да реши проблема за един период от 10-ина години напред.

Знаем, че миналата седмица се проведоха протести на миньори и енергетици от комплекса „Марица-изток” срещу европейските изисквания за вредните емисии в атмосферата. Като че ли всички политици ги подкрепиха, защото знаем, че ако се спрат централите, много хора ще изгубят работата си. Но никой като че ли не обърна внимание на мръсния въздух, който хората в региона дишат. Трябва ли да избираме между хляба и въздуха, или има модерни европейски политики, които можем да възприемем?

Първо, държавата според мен води към умишлен фалит държавните ТЕЦ-ове.  ТЕЦ „Марица-изток” 2 е на загуба от 265 млн. за деветмесечието на 2018 г. Тази загуба вероятно ще достигне до 350 млн., предвид, че цените на въглеродните емисии все още се задържат на цени от над 20 евро на тон.

Въпреки това държавният ТЕЦ губи студения се резерв, предоставя го на ТЕЦ Варна на Ахмед Доган и на ТЕЦ-овете на Ковачки. Едни сигурни приходи бягат от държавния ТЕЦ към частните такива на Доган и на Ковачки.

ТЕЦ Варна докато беше собственост на ЧЕЗ и на други акционери въобще не работеше и нямаше никакво участие в пазара на студен резерв. Доган го купи през тази година и веднага десетки милиони потекоха към него без въобще ТЕЦ-ът да заработи отново.

Това е един от примерите за източване на ТЕЦ „Марица-изток” 2, другите причини са доставчиците и служителите. Служителите на ТЕЦ-а на единица мегават мощност са в пъти повече, отколкото на частните ТЕЦ-ове в района.

Отделно ТЕЦ-ът издържа футболен клуб „Берое”. Да ме прощават симпатизантите на футбола в Стара Загора, но да имаш 300 млн. загуба и да издържаш футболен отбор това е меко казано странна политика.

Общо взето държавата прави всичко възможно държавната енергетика да бъде в колапс за сметка на близките до властта олигарси – Доган и Ковачки. Между другото, Ковачки е собственик на най-замърсяващите природата ТЕЦ-ове – и „Бобов дол”, и ТЕЦ „Марица-изток” 3, и фабриката „Брикел-Гълъбово”. Те са най-замърсяващите и Ковачки не инвестира и лев в екология. Неговата политика не е такава. Неговата политика е да взема с пълни шепи, докато може, докато му дават, но не и да инвестира.

Т.е. според Вас заради такива обвързаности с олигарсите няма да се направят никакви стъпки в посока изграждане на по-екологични източници на енергия?

Няма какво да се лъжем – най-вероятно въглищните централи нямат кой знае колко дълъг период на живот оттук нататък. Трябва да се вземат мерки за преструктуриране както на българската енергетика по посока на повече пазар, така че мощностите, които са най-евтини, да успяват да успяват да продават на потребителите ток.

Трябва да има и мерки по отношение на преквалификацията на служителите на ТЕЦ-овете и на самите ТЕЦ-ове и на доставчиците им. Еврофондовете ако са полезни с нещо, те са полезни точно с това – могат да финансират преквалификацията на служители точно в такива региони, които са пострадали от преструктурирането на икономиката не само на България, но и на целия ЕС.

Такива програми биха били чудесна мярка за период от 10 години да се трансформира изцяло икономиката на старозагорския регион, и то в положителна посока. Само че правителството продължава да тупа топката, продължава да се прави на щраус и да си заравя главата в пясъка и да не взема никакви такива мерки. По-скоро държавният ТЕЦ се източва и се предоставят подаръци на близките олигарси. Ако това продължава, ТЕЦ „Марица-изток” 2 ще фалира в рамките на следващите 2 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!